Ze zijn eruit, diegenen die denken dat ze het moeten voor het zeggen hebben.
Ik scherm me een beetje af voor de politiek, omdat ik daar niet vrolijk van word. Niettemin spitste ik de oren vanmorgen bij het radionieuws toen het ging over ‘vermindering van registratierechten’ bij het aankopen van een woning.
Goei nieuws zeg!
NOT!
Want de woonbonus wordt naar de vuilnisbak verwezen.
Het bedrag dat de gemiddelde Vlaming in zijn portemonnee via de belastingen terugzag lag rond de €26000 (ook al volgens dat radionieuws).
Dus, tenzij ik nu helemaal abuis ben, moet je nu al een huis kopen van meer dan 2.6miljoen euro om met die daling van 1% aan registratierechten een batje te doen.
Zéér sociale maatregel.
Ik geef dus nu op basis van dit ene feit die regering al een dikke buis! En wie weet waar ze ons nog mee gaan verblijden…
Ik had dezelfde gedachte met de afweging afschaffen woonbonus/daling registratierechten (voor de eerste/eigen woning). Ik begrijp niet waarom de media er niet aan toevoegt dat kopers nog steeds hun rubriek ‘langetermijnsparen’ kunnen benutten om ongeveer hetzelfde voordeel te krijgen…
Nu hoor ik een bankier praten 🙂
Kom dat tegen!
Ook hier heel veel scepsis.
Akkoord Paul, maar het blijft wel een greep in de portemonnee van velen!
Mij hoor je dat niet tegenspreken… klopt inderdaad, ik wou er enkel op wijzen dat vandaag nog een achterpoortje bestaat. Tot de federale regering ook dit in vraag zal stellen.
Idd, ik weet dat ook jij niet zeker bent van de voordelen van PSP en LTS in de toekomst, als ze geld zoeken….
Inderdaad, wie kan nog sparen voor lange termijn als die woonlasten al zo hoog zijn?
Sparen? Dat is iets wat ik al menig jaartje niet meer ken/kan. Bende uitzuigers.
Ik volg de politiek niet maar afschaffing van de woonbonus vind ik in ieder geval niet goed.
Een huis, wat voor velen het spaarpotje voor de oude dag is, zal nog minder bereikbaar worden.
En als je een nieuwbouw koopt, ben je al helemaal de klos, want voor zover ik het snap, geldt daar helemaal geen vermindering. Ik snap wel dat ze het willen ontraden om nog veel nieuwbouwprojecten te zetten, maar toch, het wordt duidelijk enkel nog voor de happy few. Ze zeggen dat die woonbonus de vastgoedprijzen naar omhoog duwde. Maar ik geloof niet dat de afschaffing de prijzen omlaag gaat halen. We gaan ons allemaal gewoon nog wat dieper in de schulden steken. En ik maak me zorgen dat mijn ouders nooit een appartement in Gent gaan kunnen betalen eens ze weg willen uit hun huis.
Ik snap er allemaal niks van, en vind dat niet eens zo erg want zelf heb ik geen geld om iets te kopen en ook geen huis om te verkopen. Maar ik snap wel dat het voor jonge mensen die geen fils (of fille) à papa (riche) zijn steeds maar moeilijker wordt om iets te kunnen kopen.
Ik vind dus wel een goede maatregel. Mensen hebben een bepaald budget om te investeren in hun woonst. Door de woonbonus stijgt dat budget, en zijn mensen dus bereid om meer te betalen voor een woning die ze aankopen. De verkoopsprijs van woningen worden dus duurder door die woonbonus.
Eigenlijk subsidieert een overheid die barstens veel staatsschuld heeft met deze woonbonus een transfer van de jongere generatie naar de oudere generatie, waarbij het die oudere generatie is die verantwoordelijk is voor die staatsschuld.
Het afschaffen van de woonbonus gaat de prijsstijging van woningen een tijdje temperen.
Maar dat klopt ook niet helemaal…. door de woonbonus stijgt een budget helemaal niet bij een aankoop. Bij aanvang van een lening houdt geen enkele kredietverstrekker rekening dat een klant meer eigen middelen heeft omdat hij jaarlijks NA da aankoop wat terug krijgt van de belastingen. Je hebt dat geld NIET ter beschikking bij de aankoop, dus kan je het ook niet uitgeven. Tenminste, dan heb ik het over de gewone, modale burger, die niet kan speculeren met gelden die hij in de toekomst gaat ontvangen!
Daar dacht ik ook zo over Mrs Brubeck.
Draai het of keer het, de regering heeft geld nodig. Willen we deze welvaartsstaat in stand houden, dan is dat ook normaal. Wat niet normaal is dat het altijd van Jan Modaal moet komen.
Laat mensen die een tweede (derde, vierde, want zo zijn er ook, het is hun gegund, ik ben van niemand jaloers) eens een stuk meer registratie betalen en belast hen meer op reële huurinkomsten. Op die manier blijven er ook misschien meer huizen op de markt voor diegenen die voor de eerste keer willen kopen. Maak de belastingschijven hoger voor de kleinere inkomens en belast diegenen meer die in de hogere schijven vallen.
En de bedrijven belasten? Al besef ik dat dit koorddansen is want zij staan sterk, zoals in: betalen we hier teveel belastingen, we trekken naar het buitenland.
En nog een extra argument. Ik ben iemand met een meer dan bovengemiddeld salaris. Een aanzienlijk deel van mijn salaris wordt aan 50% belast. Dat wil dus ook zeggen dat ik meer belastingen terugverdien (50%) in het huidige systeem …
Ik heb geen probleem om inkomsten uit tweede derde en evt vierde woonst te verhogen (in de ons omringende landen zijn belastingen op immo goed voor 2.5% van de inkomsten, in B minder dan 1%)
Mensen houden bij de aankoop van woning rekening met hoeveel geld ze kunnen lenen (en daarbij intrinsiek ook met de woonbonus). Iedere keer de rente daalt, stijgen de prijzen van woningen. Dit zal de prijzen temperen, maar pas vanaf midden volgend jaar, tenzij de rente nog verder afzakt.
Interessant, als ik eens wat tijd over heb ga ik er eens over nadenken. Maar in essentie volg ik naar mijn gevoel een klein beetje De Fruitberg want mijn middenrif zegt dat ook dit systeem niet de echt lagere inkomens ten goede kwam.