Huizenjagers

Ik doe maar eens een bekentenis.

Al heel mijn leven ben ik voyeur.

Niet van de perverse soort, ik ben immers een braaf meisje. Nee, ik beperk mij tot ‘mensjes kijken’ op terrassen en tot huizen.

Er kan geen huis in de buurt te koop staan, of ik moet dat online bekijken. Zeer interessante hobby trouwens als je wil kijken hoe je huis (niet) moet ingericht worden.

Mijn voyeurisme kent ook zwakke tijden en heel intensieve tijden. Het feit dat beide dochters plots naar een onderkomen op zoek waren heeft het de laatste tijd weer aangewakkerd. En nu die twee hun plekje gevonden hebben, kijk ik uit om eventueel zelf een nieuwe thuis te zoeken. Niets is dringend op dat vlak, ik woon nu ook goed (maar te groot), maar je weet nooit dat er een instant crush langs zou komen op woonvlak.

Het is ook gemakkelijk om te zeggen: “ik verkoop mijn huis”, maar daar komt niet alleen veel bij kijken, er is ook nog de emotionele kant van de zaak. Ik verkoop geen huis, maar een thuis. Belangrijke nuance me dunkt. Dit nest is mij en de dochters immers dierbaar.

Aan de andere kant ben ik nu nog jong genoeg om op een andere plek geïntegreerd te raken, hobby’s op te nemen, les te gaan volgen, … kortom mijn weg letterlijk en figuurlijk te vinden.

Natuurlijk moet zo’n huis aan bepaalde criteria voldoen. Zoals semi-instapklaar zijn, en geen grote kosten meer voor de rest van mijn leven. Het lijstje waar ik op afknap is ook al niet min.

 • Nog enkel glas, en ze moeten niet afkomen met zo’n ramen met een stuk groen of roze glas in lood raam.
 • Ramen (ook al zijn ze al vernieuwd) met immens veel verdelingen. Grrrrote gruwel, ik poets niet graag ramen!
 • Afzonderlijke kachels. De tijd van de centrale verwarming is ondertussen al tientallen jaren aangebroken, dus…
 • Een EPC-score die torenhoog is, wat je een idee geeft over hoe slecht de woning geïsoleerd is en/of welke verouderde verwarming er is.
 • Gedateerde badkamers met tegeltjes in babykleuren, een vies toilet dat echt in beeld komt, baden met een douchegordijn (ik voel het al aan mijn billen kleven)
 • Nieuwe badkamers met zo’n immens (hoek)bubbelbad. Ik ben daar vies van. Punt!
 • Hetzelfde met massagedouches en regendouches. Allemaal niet nodig. Ik ben zuinig met water en het idee van die eerste koude straal die zo op mijn kop valt is niet bepaald aantrekkelijk.
 • Een huis dat aan een drukke straat staat, of een brandweerkazerne, schrijnwerkerij of ander bedrijf naast de deur heeft.
 • Duidelijke tekens van vocht in huis.
 • Stenen tuinen en bij uitbreiding kunstgras (waar dan waarschijnlijk stabilisé onder ligt). Ik snap sommige mensen echt niet. Precies of ze hebben een groenfobie.
 • Huizen met enkel een koertje.
 • Vloertegels die duidelijk oneffen liggen.
 • Duidelijk onopgeruimde huizen. Een vol aanrecht, overal rommel, overstromende wasmanden, … Wil je een huis verkopen of de mensen per direct wegjagen?
 • Mensen die een huis verkopen en daarbij zetten: ‘adres op aanvraag’ en ‘prijs op aanvraag’. Zijn die eigenlijk wel zeker dat ze willen verkopen, vraag ik mij dan af.
 • Huizen met enkel een foto van de buitenkant.
 • Rare indelingen. In Ieper staat een huis te koop met een douchecel in de keuken 🙂
 • Huizen waar weinig licht binnenkomt.
 • Veel trappen. Ik zoek immers een woning om oud in te worden.
 • Huizen met alle gebreken die hierboven al vermeld zijn maar met een torenhoge prijs. Wees eens realistisch zeg!

Enfin, ik heb het juiste nog niet gevonden en verwacht dat ook niet de eerste dagen. Maar je weet nooit.

Ondertussen bingewatchen de jongste en ik op vrijdag alle afleveringen van Huizenjagers op vier. Groot vertier met gluren en wij zijn kampioenen in het beoordelen van de soms wel heel erg blaaskakige makelaars.

Ieder diertje zijn pleziertje. 🙂

 

 

 

30 reacties

 1. Best een indrukwekkend lijstje maar ik snap het wel. Dat soort voyeurisme heb ik ook een beetje. Vooral omdat ik graag ‘inricht’ en altijd opensta voor nieuwe ideeën. Maar als ik hier in Zuid-Dijleland een huisje spot dat aan je criteria voldoet, is dat niet goed zeker? 😉

 2. Leuk is dat. De favoriete bezigheid van echtgenoot en ik. Ieder huis zijn we zowat aan het (her)inrichten. En dat van ons ook zo vaak! Het is een hobby.
  Nog veel plezier en veel succes met de huizenjacht!

 3. Hear hear. Ook ik ben een voyeur van mensen en huizen. Het zijn de enige “reality”programma’s die ik met plezier volg. Huizenjagers / a place in the sun / ik vertrek / …
  Je kun natuurlijk ook voor een stukje grond gaan met een nieuw huis he als je effectief tijd hebt.

 4. Voyeurisme is van alle tijden en van iedereen. Niets om je voor te schamen.
  Ik keek graag naar de Britse series Escape to the country, Escape to the sun, Homes under the Hammer, De grote verhuizing, De grote verbouwing en Sarah Beany. Keek, want ik ben er op uitgekeken.
  Huizenjagers zou ik nog wel eens willen zien. België…

  • Ja, het is als met een reis plannen, voorpret gegarandeerd. Het zou anders zijn mocht er tijdsnood bij komen kijken.

 5. Ik denk dat veel mensen graag eens binnenkijken bij een ander :-). Zelf hou ik nog altijd in het oog welke huizen in onze buurt te koop staan en dan zoek ik het online steevast op om de foto’s te kunnen bekijken. Succes met je zoektocht alvast, het is niet gemakkelijk om het juiste huis te vinden.

 6. Ik kijk ook graag huizenjagers. Leuk tijdverdrijf. Normaal kijk ik niet op verkoopsites, maar nu mijn woning erop stond kijk je wel even rond. Toentertijd wij in BE een huis zochten, heb ik me vaak verzucht aan de kwaliteit van de foto’s en de manier hoe een woning werd gefotografeerd en waarom er zo weinig foto’s waren. En inderdaad: vaak nog een enorme troep. In NL moeten je foto’s aan de hoogste eisen voldoen en zie, het loont (mijn huis is binnen een week verkocht). Prijs op aanvraag is ook bijzonder irritant maar ik zie dat vaker op BE sites. Zet gewoon de vraagprijs erbij, goede foto’s, besteed wat aandacht daaraan, doe er moeite voor….Succes met de eventuele zoektocht naar een eventueel andere woning!

  • Ja, die foto’s vind ik ook belangrijk. Juiste hoek, juiste belichting (soms zijn ze zodanig onderbelicht dat er beter geen foto kan staan), horizontaal te bekijken en niet moeten op je zij gaan liggen (gek hoeveel er zo op Zimmo staan).
   Jouw huis in één week verkocht: wat moet dat deugd gedaan hebben!

 7. Ik hou der ook zo van. Wandelen als het donker is en naar binnen loeren.
  En huizen zoeken op Funda.
  Zalige hobby.

  • Och zeg, ik kan mijn actieradius nog uitbreiden. Funda moet zowat de tegenhanger zijn van wat hier Zimmo en Immoweb is.

   • dat zit in mijn feed reader en dan krijg ik zo om de paar dagen een post te zien. Hallucinant wat er passeert. Het helpt je je eigen huis en rommel en vanalles ook wel heel goed relativeren :D. De captions die ze erbij zetten zijn echt wel grappig.

 8. Misschien moet ge u inschrijven voor ‘Blind gekocht’ 😀
  Ik moet toegeven dat ik niet erg kieskeurig ben geweest. De beslissing voor de aankoop van Lot13 is zo snel gegaan dat ik geen tijd had om een lijstje te maken met wat ik absoluut (niet) wou. Ik wou een tuin, en al de rest doet er precies niet zo toe.

Reacties zijn gesloten.