Ik steel hier schaamteloos een titel van Hilde, maar zij had die ook al van iemand anders. Je moet maar denken: stoefers zijn ook mensen.
Eerst maar eens melden dat mijn moestuin dit jaar vooral het werk is van mijn oudste. Die zou haar moeder eens leren hoe het echt moest. 🙂
En echt waar, ik kan het niet ontkennen, ze kent er wat van (mede dankzij dé moestuinbijbel die ze waarschijnlijk al half van buiten kent ondertussen). Het is immers – helemaal wat haar moeder niet is – een volgens het boekske-meisje.
Wat hebben we zoal allemaal kunnen oogsten, en wat groeit er nog? De vaste kruiden tel ik ook mee. Ik gooi er even een alfabet tegen:
Aubergines, aardappelen
Bonen (struikbonen en sojabonen), bladkool/boerenkool, bloemkool, bladmosterd (pittige blaadjes voor bij de sla), basilicum, bieslook, bonenkruid
Courgettes (verschillende soorten die gigantisch veel opbrengen!), currykruid, citroenmelisse
Courgettes snijden gaat trouwens gigantisch snel met de frietsnijder (ik heb een mandoline maar gebruik die niet graag), en hier zijn ze in mindere mate een soepgroente. Ik verwerk ze eerder met diverse variaties van andere groenten.
Erwten
Knolselder, kervel, komkommer
Look
Meloenen (geen groente, maar ook in de serre), munt
Pompoen (spaghetti (vruchtvlees trekt in draden) en butternut), paprika’s (verschillende soorten), prei
Rode kool, radijzen, rucola, rabarber (niets mee gedaan dit jaar en nu is het te laat)
Spruiten, sla in soorten, selder, salie
Tomaten (gele, rode, groen gestreepte, bruin gestreepte en ook alle grootten zijn vertegenwoordigd), tijm
Uien (gigantisch grote)
(één gesneden ui)
Warmoes, wortelen, ja, Hilde ook de ‘Armand Pien-versies’
Ik moet zeggen dat wij door dat alles de laatste weken aardig zelf voorziend leven.
#goedépa? (ik weet dat mijn vader gigantisch trots zou zijn op wat we uit zo’n klein moestuintje halen)
En dan heb ik het nog niet eens over fruitoogsten die hier al gebeuren en ook nog aan komen.
Ja kom, als we stoefen, moeten we dat toch goed doen, nietwaar?
Appels, peren, één pruim 🙂 , kweeperen, kiwibessen, bramen, blauwbessen, gojibessen, frambozen, vijgen, pitloze druiven en misschien vergeet ik nog wel wat.
Vandaag zijn de eerste drie liter fruitsap gemaakt (met een Weck-ontsapper). Ik mengde nashipeer met kweepeer (uit de diepvries, die van dit jaar zijn immers nog niet rijp). De ontsapte peertjes stak ik nog in bokaaltjes. Die mix ik dan wel eens in vegan gebak (ter vervanging van de eieren). En mijn voorraadkast is ook nog aangevuld met 15 potjes appelmoes. Die laatste zijn handig om mee te geven aan de kroost. Eerder op het seizoen deed ik op die manier ook al wortelen in bokaaltjes.
Mijn broer verwende me op mijn verjaardag ook nog met een groenten/fruitdroger. Die testte ik ook al met appelen en peren, en na een hele tijd eet ik daar tussendoor nog altijd van.
Als je het graag doet, is tuinieren geen werk maar pure ontspanning. Wij weten hier ook écht wat we in onze mond steken. Daar kan geen (super)markt tegenop.
amai, dat is serieus indrukwekkend! Goe bezig daar
En ik blijf nog een tijd bezig met alles te verwerken.
Wow. Ik sta mijn mond vol tanden. Een heel alfabet uit je moestuin. Knap, hoor!
Ik verwonder mij vooral over wat je uit een kleine oppervlakte kan halen.
Amai, wauw! Het is toch ook wel een werk hé, die moestuinoogst verwerken?
Maar ik moet zeggen: ik heb in geen weken meer groenten gekocht 🙂
Het is veel werk! Maar aan de andere kant betekenen gesneden groenten in de diepvries en ingemaakte groenten op dagen met minder tijd een gigantische tijdswinst.
Leuk hé, zo van je eigen grond kunnen leven?
Ja, echt, en de smaak is ook geweldig!
Vol bewondering kijk ik naar je grote en prachtige oogst. Daar mag, neen daar moet je gewoon op stoefen. Chapeau hoor! Ook voor je dochter.
Die fruitdroger lijkt me ook wel wat.
Echt schoon hoe jullie van eigen moestuin kunnen genieten in alle opzichten.
Die fruitdroger is goed op dagen dat je niet hoeft te werken, want dat ding staat dan wel voor een uur of 6 aan.
Kan ook in de gewone oven, denk ik?
Amai jong! Hierbij verbleekt mijne stoef helemaal! Super tof!
Hola stoefer!!! Maar dat mag hoor, je mag terecht trots zijn!
Zegt diegene die veelvouden heeft van het mijne 😀.
Heerlijk! Ik krijg meteen goesting!
Dat mag.
Terecht iets om héél trots op te zijn!
Van een rijke oogst gesproken, ik sta paf en uitermate bewonderend!
Wauw.. stront jaloers ben ik.. Ik werk met dezelfde boek.. Maar uien en wortelen lukt na al die tijd nog steeds niet. Meer water geven denk ik ..
Veel hangt af van de kwaliteit van je grond zeker? Ik heb bijvoorbeeld door teveel compost op de grond te doen, vorig jaar amper tomaten gehad.
Sjonge jonge. Schitterend resultaat !
Schone oogst. Mooi zo.
Ziet er allemaal heel lekker uit! Je dochter kent er inderdaad wat van :-).
Ja, ik moet meer leren delegeren 🙂
amai rijke oogst. Wat een schattige knuffelende wortelen. En die ajuin moet wel gigantisch geweest zijn! Leuk dat jullie daar als gezin zo samen kunnen aan werken.
Als ik dit soort blogposts lees dan kan ik niet wachten tot ik aan mijn eigen moestuin kan beginnen 🙂
En oké die ajuinen zijn gigantisch. Ligt dat aan de soort of de goeie zorgen?