Moestuinstoefen

Ik steel hier schaamteloos een titel van Hilde, maar zij had die ook al van iemand anders. Je moet maar denken: stoefers zijn ook mensen.

Eerst maar eens melden dat mijn moestuin dit jaar vooral het werk is van mijn oudste. Die zou haar moeder eens leren hoe het echt moest. 🙂

En echt waar, ik kan het niet ontkennen, ze kent er wat van (mede dankzij dé moestuinbijbel die ze waarschijnlijk al half van buiten kent ondertussen). Het is immers – helemaal wat haar moeder niet is – een volgens het boekske-meisje.

Wat hebben we zoal allemaal kunnen oogsten, en wat groeit er nog? De vaste kruiden tel ik ook mee. Ik gooi er even een alfabet tegen:

Aubergines, aardappelen

Bonen (struikbonen en sojabonen), bladkool/boerenkool, bloemkool, bladmosterd (pittige blaadjes voor bij de sla), basilicum, bieslook, bonenkruid

Courgettes (verschillende soorten die gigantisch veel opbrengen!), currykruid, citroenmelisse

Courgettes snijden gaat trouwens gigantisch snel met de frietsnijder (ik heb een mandoline maar gebruik die niet graag), en hier zijn ze in mindere mate een soepgroente. Ik verwerk ze eerder met diverse variaties van andere groenten.

Erwten

Knolselder, kervel, komkommer

Look

Meloenen (geen groente, maar ook in de serre), munt

Pompoen (spaghetti (vruchtvlees trekt in draden) en butternut), paprika’s (verschillende soorten), prei

Rode kool, radijzen, rucola, rabarber (niets mee gedaan dit jaar en nu is het te laat)

Spruiten, sla in soorten, selder, salie

Tomaten (gele, rode, groen gestreepte, bruin gestreepte en ook alle grootten zijn vertegenwoordigd), tijm

img_20190809_120357

Uien (gigantisch grote)

img_20190806_100843

(één gesneden ui)

Warmoes, wortelen, ja, Hilde ook de ‘Armand Pien-versies’

Ik moet zeggen dat wij door dat alles de laatste weken aardig zelf voorziend  leven.

#goedépa? (ik weet dat mijn vader gigantisch trots zou zijn op wat we uit zo’n klein moestuintje halen)

En dan heb ik het nog niet eens over fruitoogsten die hier al gebeuren en ook nog aan komen.

Ja kom, als we stoefen, moeten we dat toch goed doen, nietwaar?

Appels, peren, één pruim 🙂 , kweeperen, kiwibessen, bramen, blauwbessen, gojibessen, frambozen, vijgen, pitloze druiven en misschien vergeet ik nog wel wat.

Vandaag zijn de eerste drie liter fruitsap gemaakt (met een Weck-ontsapper). Ik mengde nashipeer met kweepeer (uit de diepvries, die van dit jaar zijn immers nog niet rijp). De ontsapte peertjes stak ik nog in bokaaltjes. Die mix ik dan wel eens in vegan gebak (ter vervanging van de eieren). En mijn voorraadkast is ook nog aangevuld met 15 potjes appelmoes. Die laatste zijn handig om mee te geven aan de kroost. Eerder op het seizoen deed ik op die manier ook al wortelen in bokaaltjes.

Mijn broer verwende me op mijn verjaardag ook nog met een groenten/fruitdroger. Die testte ik ook al met appelen en peren, en na een hele tijd eet ik daar tussendoor nog altijd van.

img_20190825_114650

Als je het graag doet, is tuinieren geen werk maar pure ontspanning. Wij weten hier ook écht wat we in onze mond steken. Daar kan geen (super)markt tegenop.

 

 

25 reacties

  1. Vol bewondering kijk ik naar je grote en prachtige oogst. Daar mag, neen daar moet je gewoon op stoefen. Chapeau hoor! Ook voor je dochter.
    Die fruitdroger lijkt me ook wel wat.
    Echt schoon hoe jullie van eigen moestuin kunnen genieten in alle opzichten.

  2. Wauw.. stront jaloers ben ik.. Ik werk met dezelfde boek.. Maar uien en wortelen lukt na al die tijd nog steeds niet. Meer water geven denk ik ..

    • Veel hangt af van de kwaliteit van je grond zeker? Ik heb bijvoorbeeld door teveel compost op de grond te doen, vorig jaar amper tomaten gehad.

  3. amai rijke oogst. Wat een schattige knuffelende wortelen. En die ajuin moet wel gigantisch geweest zijn! Leuk dat jullie daar als gezin zo samen kunnen aan werken.

  4. Als ik dit soort blogposts lees dan kan ik niet wachten tot ik aan mijn eigen moestuin kan beginnen 🙂
    En oké die ajuinen zijn gigantisch. Ligt dat aan de soort of de goeie zorgen?

Reacties zijn gesloten.