Els mocht toch nog blijven

Els de boom waarvan ik dacht dat ze hem helemaal zouden afzagen.

Toen ik dat vorig stukje schreef waren ze nog bezig met zagen. Kort nadat oudste een ‘klapke’ ging doen met de man met de zaag werden de werken gestaakt. De tuin bleef vol takken liggen al die dagen.

Bleek dat de Els niet mocht gekapt worden. YES!

Het is echt een heel mooie boom, altijd geweest. Serieus uit de kluiten gewassen ondertussen, dat wel. Het platte dak van de nieuwe eigenaars van de boom lag in de herfst bezaaid met bladeren, de helft van onze tuin ook.

Nadat vorig jaar al een heleboel bomen sneuvelden vreesden we dat alles weg moest.

Gisteren om 7u15 werd ik uit mijn bed gebromd. Een serieuze hakselaar werd ingezet om de tuin op te ruimen. Een beetje later werd de boomzaag weer boven gehaald en werden er nog wat heel hoge takken (die, mochten ze verkeerd gevallen zijn onze serre konden molesteren) afgezaagd.

En nu staat ze daar. Nog altijd fier maar nogal naakt te wezen. Voor de top eruit gehaald werd kon ik nog (ferm tegen zon) een foto maken.

img_20190416_091810

Iemand een idee hoelang het duurt vooraleer zo’n boom zich kan herstellen?

(Bericht 30/40 in het kader van #40dagenbloggen)

10 reacties

  1. Als hij/zij er goed staat, zal dat wel vrij snel in orde komen denk ik (maar een concrete periode kan en durf ik daar niet opplakken). Toch blij dat de boom mocht blijven 🙂

  2. Zeg tegen je oudste dat ze met haar ‘klapke’ een heldendaad verricht heeft! Van zo’n berichten word ik zooo blij…

    • Ik weet niet of het haar verdienste was hoor. Misschien was het al die tijd de bedoeling dat hij gewoon gesnoeid werd. Maar gelijk hoe, hij blijft.

  3. Onze oude linde herstelde zich in vijf jaar……..echter als meer dan 30% van de boom is gesnoeid, zijn de overlevingskansen erg klein. Er kan dan een soort noodgroei ontstaan die de boom volledig uitput. (vertelde onze boomdokter) Duimen maar !

  4. Zo’n – meestal onnodige! – klus heet kandelaberen. Wanneer storm een boom zwaar heeft aangetast en het wortelgestel is beschadigd, kan er worden geopteerd om te kandelaberen. Hier zou de ingreep de redding van de boom kunnen betekenen.
    Ook bij zoutschade (bijvoorbeeld door teveel strooizout) vindt kandelaberen toepassing. De ingreep voert het teveel aan chloride in een keer af. (Dit is alleen zinvol wanneer de zoutbalans in de bodem weer op het wenselijke peil is.)
    En als laatste: als een volwassen boom dient te worden verplaatst, wordt er voorafgaandelijk vaak gekandelabeerd. Hierdoor wordt het verkleinde wortelgestel in evenwicht gebracht met de kruin.
    Voor alle andere redenen geldt: de bomen met rust laten!

    O ja, reken voor het herstel op 4 à 5 jaar.

Reacties zijn gesloten.