Naar de markt gaan voor dummies

Donderdag. Dat betekent dat het in een nabij provinciestadje marktdag is. Jongste (“we gaan toch wel eens ergens naartoe hé, ’t is vakantie” – en het kind is met eens markten tevreden, oef!) zag dat wel zitten.

Ik ook, en helemaal omdat er zelfs een bus van De Lijn rijdt die richting uit. In een dorp wonende dat qua openbaar vervoer slecht bedeeld is, is dat zowaar een openbaring!

Dat er ook veel bejaarden meegingen met de bus, dat hadden we ook kunnen weten. Markten zijn immers niet alleen plaatsen om iets te kopen. Het gaat hem ook om ontmoetingen en eens weg zijn.

Dat bejaarden ook geen geduld hebben, dat was al duidelijk toen we aan de verkeerslichten stonden na het van de bus stappen om aan de overkant de markt te betreden. “Die lichten slaan toch niet over hé, zou er wat mis mee zijn? “Dat ligt aan dat nieuw stadsbestuur é, de auto’s krijgen meer voorrang”. “Allé kom, dat trekt er hier toch niet op zeker”. …

Uiteindelijk gingen we toch op pad. Ik getooid met een rugzak, het doel was groenten en fruit kopen, nu we daar toch waren.

Dat je al die boodschappen best niet de eerste vijf minuten doet als je toekomt, daar dacht ik natuurlijk maar aan eens het te laat was. Insert zware rugzak. 😦

Dat kramen waar je een nummertje moet nemen om aan de beurt te komen gevaarlijke plaatsen zijn, wist ik ook nog niet. Er werd daar een serieus rondje gebekvecht over wie nu uiteindelijk moest gediend worden. Want je kent dat wel, ze roepen een nummer af, die oudjes zijn aan ’t kletsen en hebben het niet gehoord, maar het daaropvolgende nummer horen ze wel.

Dat zij geen geduld hebben, wil wel niet zeggen dat ze daarom de andere mensen iets meer gunnen. Staan praten doe je het best temidden van de wandelgangen. Liefst ook nog met een fiets aan de hand, dat is extra handig.

Op een markt betaal je ook met cash geld. Zeker aan voedingskramen. En ik die altijd een portemonnee vol geld bij heb. Not! Bij de non-food zag ik wel al een betaalkaart-embleem. Maar ik zie me nu eenmaal nog geen kledij kopen op de markt.

De horeca is waarschijnlijk ook blij met de markt. Niet alleen ik en de dochter gingen een koffiebar binnen. De andere zaken zaten ook goed vol!

Nog een vaststelling: hoewel er nog duusd keer teveel plastiek zakjes uitgedeeld worden, kan je op de markt gemakkelijk verpakkingsvrij winkelen. Dochter haar goestingskes kennende, deed ik een doosje mee dat met de glimlach gevuld werd met olijftomaatjes. Gedroogd fruit, olijven, noten, … zijn ook allemaal beschikbaar. Dus dat weet ik nu ook weer voor een volgende keer.

Want ga ik dat nog doen? Wel ja, waarom niet? Al zal het binnen 20 jaar dan ook wel met een trolley-boodschappentas zijn. Anders zou ik wel als een alien bekeken kunnen worden, want die hoort echt bij naar de markt gaan blijkbaar.

(Bericht 28/40 in het kader van #40dagenbloggen)

10 reacties

  1. Oeps… ik loop nu al met zo’n trolley… handig hoor als je 3,5 km naar de winkel stapt, én terug. Het is wel een moderne, met bolletjes! Je hoeft dus echt geen twintig jaar meer te wachten 😁

  2. Trolley is top (en de exemplaren van de Ikea zijn heel stevig) en je kan er veel meer in kwijt dan in een rugzak en zolang je niet met de fiets naar de markt gaat is dat mooi meegenomen 😉

  3. hahahaha, de markt in Heverlee is op zondag en dus wel het terrein van gezinnen en kleine kinderen. De mijne navigeren al met hun korte beetnjes tussen de trolleys (ja die zijn er ook) en weten al perfect waar er proeverkes zijn enz.

    Wij betalen toch ook wel met de kaart bij de grote vlees en groenten-fruit kramen. Maar ‘k zorg wel dat ik altijd voldoende cash bijheb. Er zijn gelukkig 3 banken rondom het marktplein.

  4. Als het ’s vrijdags goed weer is in Leuven, aiaiaiai, dan blijft ge beter weg van de markt. Op zo’n dagen zie je de vergrijzing van de bevolking pas echt :p

Reacties zijn gesloten.