Het gras zal altijd groener zijn

… bij anderen die er een dagtaak lijken van te maken, en/of niet vies zijn van producten die behalve het gras al de rest errond doden.

Hier is er geen biljarttafel-groene grasmat. Hier is gras het gedeelte luiwijventuin. In het begin van mijn tuincarrière is er ooit een nieuwe grasmat gekomen, groter dan het origineel, wijsheid komt maar met de jaren.

Nu is gras ook wel eigenwijs. Het groeit immers maar waar het graag staat en elders laat het zich verdringen door mossen en zo. Daardoor is een stuk van de grotere grasmat ook alweer plantenborder en bloemenweide geworden.

Gras is ook gastvrij. Daar worden al eens planten toegestaan die gastoptredens mogen geven.

Wat hier dus ook heel erg veel gebeurd.

Sedert vorig jaar, allemaal de schuld van Hilde, mag het gras op sommige plaatsen – tot grote bekommernis van de buurman die denkt dat er iets mis is in mijn bovenkamer – ook twee kontjes hoog worden. Dat maakt het maaien rond fruitbomen een stuk makkelijker, en het bodemleven heeft op die manier alle reden om grote tuinfeesten te geven. Zij blij, ik blij!

Ook al door groter ecobewustzijn, zijn hier voor de winter een 150-tal bio-bloembollen de grond in gegaan. De krokussen in het gras vertonen hun laatste stuiptrekkingen, de onderstaande geeft nog op verschillende plaatsen rond de fruitbomen van jetje:

fullsizeoutput_2f0e

Tegenwoordig is het gras ook best lang te noemen. Hoog tijd dus om de grasmachine eens van onder het stof te halen. En laat de zon er nu ook net zijn…

(Bericht 15/40 in het kader van #40dagenbloggen)

19 reacties

 1. Geweldig! Hoe heb je dat gedaan, dat gras twee kontjes hoog laten worden? Gewoon wegblijven met de grasmaaier of kwam er bloemenzaad aan te pas of …?

  • Gewoon laten groeien, dan zie je gras komen en andere planten (sommigen noemen dat onkruid) die hoog opschieten, best mooi om te zien.

 2. Hier ook geen perfecte tuin, zijn geen fan van perfecte dingen :-).
  Ook niet zo handig met een kleinkind én een hond, ik heb geen zin om me heel de tijd druk te maken, genieten van de tuin staat voorop!

  • Dat zou de essentie moeten zijn. Maar ik ben wel een beetje jaloers van mensen die én planten weelde én genieten kunnen combineren.

 3. Ik noem onze 25 vierkante meter stadstuin ook wel eens onze urban jungle. Ik heb echt weinig zin de laatste tijd om erin te werken, en laat maar wat betijen. De beestjes hebben het graag.

  Biobloembollen. Vertel eens wat meer? Nog nooit van gehoord.

 4. Dankjewel voor de ‘beschuldiging’! 😊
  Zo blij te lezen dat jij ook al in de ban van de biobloembollen bent. Een gezonde verslaving noem ik die bollen. Tussen 15 mei en 15 juni ga je er kunnen bestellen via Velt…

  • Ik ga dat weer niet kunnen laten hé. Maar ja, er zijn slechtere dingen om je geld aan te spenderen.

 5. Mijn tuinmotto is: zo weinig mogelijk gras, zoveel mogelijk flora. Zelf heb ik heel ons gazon al tijden geleden compleet geëlimineerd. Mijn grasmaaier staat slechts ten dienste van klanten.

Reacties zijn gesloten.