Slaap waer bestu bleven

Titel: vrij naar deze tekst.

Kan iemand mij een handleiding geven bij slapen aub?

Please.

Dringend!

Was jij ooit een goeie slaper en veranderde dat?

Was je evengoed om 3 à 4 uur wakker zoals ik en leerde je weer slapen?

Is het een overgang-ding en fucking God hoe raak je daar voorbij?

Iemand die een uit-knop kan installeren aan mijn hoofd?

Ik heb zelfs goesting om niet meer beleefd please te zeggen.

Niet dat de laatste aflevering van de ‘Sewing Bee’ slecht was, maar om 5u ’s ochtends…

Tips and tricks?

Shoot!

(Bericht 14/40 in het kader van #40dagenbloggen)

45 reacties

 1. Ik probeerde al alles. Besluit: ik moet het stellen met veel minder slaap en dat aanvaarden. Zo’n zes uurtjes per nacht is voor mij voldoende. Vroeger waren er dat wel tien.
  Zonder hulpmiddelen slaap ik niet. Dat wil zeggen: 0,5 mg Melatonine en 2 dikke pillen magnesium. Heb ook geprobeerd: Valeriaan, Gabba, wietolie, passieflora, enz… de hele winkel… Hielpen bij mij niet. Het is een beetje zoeken. Het is heel vervelend… zeg mij wat. Eergisteren ging ik werken met vier uurtjes slaap. Moordend. Ik zie vaak erg af als ik moet werken na die veel te korte nachtjes.

  • De hele winkel, inderdaad. Ik probeerde ook al wietolie maar daar loop ik precies wat warrig van overdag (en ik ben zo al verstrooid genoeg).
   Lastig hé als je niet genoeg rust krijgt?

   • Het is vooral opletten… Slaaptekort kan je ziek maken als het te lang doorgaat. Mijn tikker is er raar van gaan doen.
    Draag goed zorg voor jezelf. Van de wietolie heb ik niks gevoeld. Het werkt voor iedereen anders.

 2. Ik ben vooral een heel onrustige slaper die ’s ochtends vaak moe opstaat. Sinds een half jaar ongeveer ben ik essentiële oliën aan het gebruiken en daar ben ik heel tevreden over. Van de medicatie of supplementen die ik al genomen heb om beter te slapen, had ik meestal nevenwerkingen.

  • Ik ben me ook wat aan het verdiepen in de oliën (ook voor hoofdpijn o.a.). Waar ben jij goed mee om te slapen?

 3. Dat heel vroeg wakker worden, daar heb ik geen ervaring mee. Bij mij is ‘t omgekeerd : niet in slaap geraken, vooral na een serie nachtwerk. Mijn wondermiddel : Circadin, een hogere dosis melatonine dan diegene die je zo vrij bij de apotheek kan krijgen. Even een doktersvoorschrift vragen want echte slaappillen daar kan je best niet mee beginnen.

 4. Ik lees mee. Moet het ook vaak doen met een uur of drie, vier per nacht (mét slaaptablet –> niet aan beginnen want je raakt er niet meer vanaf). Ik ben nu op pensioen, dus heb er weinig problemen mee dat ik in de namiddag niet meer functioneer. Maar zo eens vijf uren aan één stuk slapen … die droom zou ik nog eens willen zien uitkomen.

 5. De overgang. En lucky me: omdat ik RLS heb krijg ik Clonazepam om in te nemen voor ’s nachts (een halve) en daar slaap je over het algemeen wel lekker op. Maar verder is het inderdaad diep triest. Overigens wordt het beter. Er is licht aan het einde van de tunnel. Althans, voor mij was die er toch…

 6. Pffff…. dus toch die overgang? Kan niemand iets aan dat beestje doen?

  • We gaan in opstand moeten komen vrees ik. We betogen elke vrijdag in Brussel. Jij mag de nieuwe Anuna zijn, ik maak een vlag. En achteraf koffie met taart. 🙂

 7. Ik heb ook al vanalles geprobeerd, melatonine, magnesium, … Als het echt niet lukt om terug in te slapen (zoals vannacht tussen 01.00 en 02.00 uur)neem ik een inslaper (zolpidem). Zalig! Maar als ik die te vaak neem, word ik overdag héél moe.

 8. Ik was als kind en tiener een heel slechte slaper maar dat had ook met de levenswijze van mijn ouders te maken. Toen ik trouwde, sliep ik beter. Jarenlang onderbroken door 5 kindjes die ook wat wilden, maar ik functioneerde prima met weinig slaap. Maar na een ribbreuk liep het mis. En toen kwamen stress en frustraties op het werk. Na 3 à 4 uur was ik klaarwakker. Natuurlijke middeltjes werkten niet en de dokter schreef me Zolpidem voor. Na 8 jaar kwam de burn-out en toen ik daarvan begon te herstellen, liet ik de pilletjes achterwege en ondanks de overgang die gelijktijdig kwam, ging het alsmaar beter. Nu heb ik niets meer nodig, behalve donker en een bed. 😉 Ik wens het je ook toe. Hoop dat Egidius/Hypnos je klaagzang heeft gehoord.

 9. Ik was ooit een goede slaper en dat veranderde. ’t Is te zeggen, hoe ouder ik word hoe onregelmatiger mijn slaappatroon wordt. Vroeger sliep ik als een roosje. Nu heb ik perioden van slecht slapen. Bij mij heeft het vooral te maken met piekeren, ik krijg mijn gedachten niet meer uitgeschakeld, die gaan maar door en door…. Ik weiger om slaapmedicatie te nemen. Een oplossing heb ik niet echt maar ik heb ondervonden dat meditatie echt wel helpt om je gedachten tot rust te brengen. Er is een leuke gratis meditatieapp ‘insight timer’, in het Nederlands. Bekijk het eens zou ik zeggen.

   • Ik heb ook zo’n stel hersens dat niet wil stoppen, maar etherische olie van lavendel helpt mij wel. Dat combineren met mantra “moe – slapen – moe – slapen”, en meer in hoofd wordt wattig. Echt waar. Gewoon enkele druppels op een zakdoek, of op mijn polsen (die meestal dicht bij mijn neus liggen)

    • Ik gebruik die lavendel al tegen hoofdpijn en laat die ’s avonds ook verdampen in de living en ja hoor, gegarandeerd val ik in slaap in de zetel, om dan daarna in mijn bed te liggen koekeloeren.

 10. Ik hoop dat het weer betert! Zelf heb ik er geen tips voor, want ik slaap redelijk goed, hout vasthouden!

 11. Ik ben altijd al een lichte slaper geweest, maar qua slaapkwaliteit viel het wel mee. Tot onze dochter geboren werd en er vier maanden amper geslapen werd. ‘Dutten als de baby slaapt’, haha! Ik kón overdag niet slapen, klaarwakker was ik. Na vier maanden beterden de nachten een beetje, en ik merkte dat ik weer moest leren slapen, en dat heeft veel tijd gekost. Nu is alles min of meer weer oké, behalve dat we nu weer in een gigantische groeisprong of zo zitten, waardoor dochterlief al sinds zaterdag tussen 4 en 5 klaarwakker is. Het begint door te wegen…
  Ik duim mee dat het bij jou snel beter gaat!

  • Hier zit er ook een dochter met een figuurlijke groeispurt, zijnde grote plannen met veranderen van domicilie en zo. Daar liggen moeders dus ook wakker van…

    • Dat is bij mij meestal ook de boosdoener: als ik een keer wat langer slaap ’s morgens lig ik gegarandeerd tot drie a vier uur te koekeloeren…

     • Bij mij is lang slapen tot max half 8-8 uur in bed blijven. Hier staat zelfs in het weekend meestal een wekker.
      Ik heb jaren achter de rug dat de wekker om 5u45 stond, nu is dat niet meer zo sedert de dochter op kot zit. Misschien heeft die verandering wel dat slaapprobleem getriggerd.

 12. Ik sliep vroeger overal, en op alle mogelijke momenten. Nu ben ik naar mijn gevoel op alle onmogelijke momenten wakker…
  Ik weiger medicatie te overwegen, want ik wijt het aan slaaphygiëne. Te lang slapen ’s morgens, zelfs al kan het o zo zalig zijn, is hier elke keer de start van de vicieuze cirkel. Piekeren ook, daar helpt bij mij lavendel of basilicum essentiële olie bij. En citroenmelisse is ook rustgevend, maar dan als thee.
  Voor mij helpt het ook om minstens een half uur per dag buiten te zijn.
  Ik zoek nog eens verder in de essentiële oliën, heb net een nieuw boek , ik hou je op de hoogte.

  • Vrouw naar mijn hart, gij! Schrijf er misschien ineens een blogje over dan, dan horen we je nog eens. 🙂

 13. Ook ik ben al jaren een slechte slaper. Natuurlijke producten helpen bij mij niet. Echte slaapmedicatie neem ik dan weer niet graag, maar als ik al een heel lange tijd erg slecht slaap, neem ik toch een pilletje

 14. Wat vervelend dat je slaapproblemen hebt! Helaas heb ik geen goede tips. Ja, misschien het boek: Van dit boek ga je beter slapen. Dat staat vol tips, ook dingen waaraan je misschien nog niet gedacht hebt.

 15. Hehe, die link kreeg ik van mijn dochter ook.
  Ik slaap ook slecht. Al mijn ganse leven, maar sedert ik ziek geweest ben, is het nog zoveel slechter. Door de medicatie die ik moet nemen, jammer genoeg, dus het is wat het is.
  Er valt geen peil op te trekken, het gaat in periodes. De ene keer (ik zit nu in zo’n periode) lukt het niet om in slaap te vallen, en luister ik uren naar de slapende bedpartner naast mij. De andere keer word ik midden in de nacht wakker. Onder de ochtend niet meer kunnen slapen is eerder een zeldzaamheid. Maar tot later dan 7u slapen doe ik nooit.
  Wat doe ik eraan. Geen spectaculaire dingen. Ik lees veel in bed. Dat is mijn voornaamste hulpmiddel.
  Mijn gedachten zijn ongeleide projectielen. Ik probeer ze te temmen, door te tellen of aan saaie dingen te denken. Soms lukt dat, gek genoeg. En val ik in slaap tijdens dat tellen. Vaak lukt dat ook niet.
  Opstaan zou een optie moeten zijn, maar zolang hier nog een jongste in huis rondwaart, vind ik dat ook moeilijk.
  De laatste tijd heb ik me neergelegd (bwahahaha) bij later gaan slapen.
  En wat ik nu eens probeer, is later gaan slapen en vroeg opstaan. Beetje slaapgebrek forceren dus. We zullen zien wat het geeft.
  Zo lang ik niet ga werken, vind ik het eigenlijk allemaal niet zó heel erg. Ik weet dat als ik ga werken, ik het allemaal weer wat dramatischer vind.
  Ik nam/neem af en toe wel een pilletje, onder begeleiding van de huisarts, als het me allemaal echt té gortig word en ik door dat vele wakker liggen met tegenzin ga slapen. En dat kan zo’n deugd doen. Zo eens echt 9u slapen zonder tussendoor wakker te worden.
  Je merkt, ik kan zo wel even doorgaan over slecht slapen…

 16. Hier nog een insomniac *zwaai*
  Ik had vroeger regelmatig eens een nachtje dat de radartjes in mijn hoofd precies efkes tijd nodig hebben om overuren te draaien. Door de burn-out van twee jaar geleden heb ik zelfs een tijdje slaapmedicatie moeten nemen. Nu ben ik heel blij met een insomnianacht af en toe, ik leg me daarbij neer. Het helpt om mijn hoofd leeg te maken voor ik ga slapen, blauwe schermpjes uit de buurt, en soms een beetje yoga doen maar vooral lezen en mijn gedachten zo op andere dingen focussen. Alles wat je maar ontspant… probeer het. Maar hopelijk gaat het vanzelf weer voorbij 🙂

Reacties zijn gesloten.