Creativiteit-tag

Saturnein gaf me deze tag door, en in deze #40dagenbloggen is inspiratie altijd welkom. De creativiteit-tag is een idee van Laura’s Life.

Een creativiteit-tag. En dat voor iemand die eigenlijk niet echt handig is. Oeps! Maar kom, daar gaan we:

Wat maak ik vooral?

Sedert ik in september 2015 naailessen ben gaan volgen, naai ik dus vooral. Eens een meubel onder handen nemen, zegt me ook wel iets maar dat gebeurt uiteraard niet zo frequent.

Hoe lang ben je al creatief bezig?

Creatief zijn werd ons nog geleerd op de kleuter- en lagere school. Wij leerden nog haken, breien, borduren. Iets wat tegenwoordig niet meer in het standaard lessenpakket zit.

Maar het is niet omdat het me geleerd werd, dat ik er daarom ook direct goed in was. Ik zie me nog zweten aan mijn eerste breiwerk. Katoenen garen en breinaalden die een beetje geroest waren. Daar dan zweet bij en veel te vaste steken willen maken. Allesbehalve het recept om snel een sjaal bijeen gebreid te hebben.

Dat ik ooit zou leren naaien was het laatste van mijn gedachten. Ik had maar naar de schoonpa te lopen met zomen die ingelegd moesten worden, een gescheurde voering, missende knopen,… en dat werd netjes voor ons gedaan. Tijd om een kledingstuk van nul te beginnen was er ook niet toen ik nog uit werken ging.

Toen moet mijn creativiteit zich beperkt hebben tot het maken van fotokaarten en menu’s van de kinderen hun communiefeesten.

Grote projecten of kleine werkjes?

Eigenlijk zijn het allemaal kleine projecten in omvang, maar die van de naailes zijn vaak groot als je de tijd ziet die ervoor nodig is. Hoeveel weken we niet werkten aan een simpele keukenschort in het eerste jaar, aan het maatwerk van een rok, pantalon, blouse, jurk in het tweede en derde jaar en hoe we nu gevloekt hebben in de module ‘vrije tijd’ op rekbare stoffen.

Daarnaast doe ik hier thuis wel eens van snel,snel en bandwerk (vaak met resten en oude stofjes) met schotelvodden, keukenhanddoeken, wegwerp washandjes voor op reis (uit versleten badhanddoeken),  gezichtsreinigingsdoekjes, zakjes om te gebruiken in de supermarkt voor groenten/fruit, een boodschappentas…

 

Zelf bedacht of goed gejat?

Goed gejat vaak. In de naailes tekenen we de ene keer zelf ons patroon, de andere keer gaan we voor een patroon uit Burdaboeken. Als we zelf tekenen, dan is het internet altijd weer goed voor inspiratie. Online winkels genoeg uiteraard.

Op Facebook ben ik lid van een groep die gratis patronen aanbiedt. Daar vond ik het volgende patroon dat ik graag wil dragen op mijn verjaardag, zonder mouwen dan wel. Ideaal model om een ronding teveel achter weg te steken 🙂

img_20190225_225033
Materiaal

Ali, Action of merk?

Ali? Waarom zou ik? Iets wat een paar euro kost van de andere kant van de wereld laten overvliegen en daar dan drie weken op wachten? De Action probeer ik ook met een grote boog omheen te lopen, al was ik daar wel al in de tijd dat de jongste veel knutselmateriaal nodig had voor stageprojecten.

Het komt erop neer dat als ik iets nodig heb, dat ik het gewoon koop. In de haberdashery.

Sale of presale?

Kan allebei, wat ik mooi vind zelfs al is dat in de Kringwinkel.

Potlood of stift?

De naailesjuf heeft me al duusd keer vermoord als ik met stift op stof zit te schrijven, maar dat krijt gaat daar voor mij veel te snel af.

Lijm of dubbelzijdige tape?

Ik heb het allebei in huis maar bij naaien komt dat niet erg van pas.

Knippen of snijden?

Knippen. Al wil ik al een hele tijd investeren in een rolmes en een snijmat.

Werkplek

Georganiseerd of chaos?

Georganiseerde rommel. Iedereen die rommelt zegt toch dat hij/zij alles terugvindt?

Eigen kamer of gezamenlijke ruimte?

Eigen kamer die al elvendertig keer veranderd is. Hier zijn twee slaapkamers op overschot. In de zomer is het veel te heet op de ene, in de winter is het daar ideaal. Mijn naaikamer is officieel in de kleinste kamer van het huis, maar mijn machines verhuizen wel eens tijdens projecten.

Genoeg plek of te krap?

Teveel plek. Mocht er maar een beperkte ruimte zijn, ik zou wat meer discipline moeten hebben.

Overig

Creatieve wens?

Was ik maar:

  • een paar jaar eerder beginnen naaien.
  • wat preciezer in mijn uitvoeringen (ik kan wel al veel, maar het moet altijd te rap gaan).
  • al zover om een echt mooie wintermantel te maken.

En een Vlaamse versie van ‘The great British sewing bee’, en me dan durven inschrijven.

Creatieve blunder?

Teveel! Een rechter mouw in het linkse gat steken, stof verkeerd knippen, mijn nieuwe lintmeter doorknippen, de verkeerde stof kopen (patroon dat moet matchen, of te glad, …)

Creatieve tip?

Geduld hebben. Nooit knopen/garen/sierband,… kopen zonder de stof mee te hebben. Het kleur in je hoofd is nooit wat je ziet in de winkel. Deze week nog meegemaakt met een sierelastiek.

Als je qua naaien iets niet meer weet, You Tube to te rescue!

Op welke creatie ben je het meest trots?

Totaal buiten het naaien. Op mijn kinderen!

(bericht 11/40 in het kader van #40dagenbloggen)

 

 

6 reacties

  1. Leuk 🙂
    Je laatste antwoord, mooi!
    En dat van dat breien op school, zo herkenbaar. Wij moesten sokken breien begot met katoen en zo van die verroeste naalden. Ik hoor dat katoen nog kriep-kriep-kriep over die naalden gaan. Ik heb het oefenpaar nooit afgekregen.

Reacties zijn gesloten.