Bureaucratie

Recht hebben op, dat wil niet altijd zeggen dat je automatisch krijgt. Anna weet daar ook alles van.

Ikzelf heb in één jaar tijd tweemaal een dossier moeten aanleggen om mijn recht op ‘verhoogde tegemoetkoming’ (medische kosten, voordelen bij vervoersabonnementen) te vrijwaren.

De eerste keer omdat oudste begon te werken, de tweede keer omdat ze weer begon te studeren en dus weer ten laste kwam.

Met die eerste keer kon ik leven. Een kind minder te onderhouden, misschien vervielen mijn rechten dan wel. De tweede keer begreep ik niet waarom ze niet gewoon konden leven met gemailde inkomsten. Ik kreeg immers weer een extra kind ten laste en mijn inkomsten veranderden niet (buiten de index).

Ik stelde dus telkens mijn dossier samen met kopijen van aanslagbiljetten belastingen (mezelf en de kroost), bewijs aanvang werkzaamheid van de dochter, onroerende voorheffing woning en bankuittreksels van mijn ontvangen pensioen in het lopende jaar.

Alles op papier ja, zelfs in deze digitale tijden. Ik had er nog niet van staan kijken mochten ze gezegd hebben dat ze nog met de postduif werkten.

Dat er nog een attest moest zijn van het kinderbijslagfonds dat de oudste weer kinderbijslag gerechtigd was, zei de consulent bij mijn eerste afspraak. Bij de tweede afspraak mocht er ook een inschrijvingsbewijs van de hogeschool zijn en bleek het attest van het kinderbijslagfonds niet goed.

Een derde afspraak maakten we niet meer. Ik kreeg een envelop mee met een naamsticker van het heerschap op, en werd verzocht om nog drie documenten te bezorgen. Eén nieuw document van het kinderbijslagfonds en twee stuks door de kroost te ondertekenen (wegens meerderjarig) dat ze toestemming gaven dat ik verhoogde tegemoetkoming zou krijgen.

Welke zever is dat laatste nu niet? Je hebt een recht maar je kinderen kunnen verhinderen dat je dat krijgt. Stoom uit mijn oren en al!

Het duurde even vooraleer de bewuste envelop bij het kantoor terecht kwam. Kinders die op kot zitten en een vergeetachtige moeder die hun die documenten niet laat tekenen en zo. Maar kijk, gisteren ging ik die persoonlijk afgeven. Enfin, ik legde ze voor de neus van de onthaalmedewerkster die aan het telefoneren was.

Kreeg ik vanmorgen toch wel telefoon zeker wanneer ik de envelop eens kon indienen. Vijf volle meters in vogelvlucht waren voor die van het onthaal blijkbaar te ver om mijn papieren bij de consulent te brengen.

Zeker weten dat ik binnen een jaar of drie nog eens heel die cirque mag overdoen. Zeer benieuwd of er dan al digitale tijden aangebroken zullen zijn bij mijn ziekenfonds.

16 reacties

 1. Je houdt het toch niet voor mogelijk! En ja, al die papierverspilling in digitaal verbonden tijden … Gelukkig kunnen we onze grieven al eens wegbloggen. 😉

 2. Die verdomde bureaucratie. Het zou veel te gemakkelijk zijn om gewoon te krijgen waar je recht op hebt, toch? De omgedraaide wereld is het.

 3. Herkenbaar… wat betreft mijn belastingaangifte in België als grensarbeider. Altijd wat. Altijd wat. Plots weer ongehuwd, dan weer gescheiden, een fout adres, een oud adres, RSZ vergeten, … veel betalen, veel terugkrijgen, op verkeerde rekening gestort… ik kan er echt niet meer aan uit… zij al helemaal niet…
  Meelevende groet.

 4. Je zou denken dat het niet mogelijk is maar helaas herkenbaar voor mij. Goed dat je het van je afschrijft.

 5. Héél frustrerend allemaal. Een broer van me heeft een autistische zoon en om de paar jaar moet hij inderdaad heel die mikmak opnieuw aanvragen en regelen. Bedoeling zal zijn om ‘misbruiken’ te voorkomen, maar dan vraag ik me vaak af hoe mensen die niet al te zeer geletterd zijn telkens die miserie doorlopen. Of is het de bedoeling dat ze het op den duur beu worden en er niet meer naar omkijken?

 6. Te gek voor woorden.
  Kan me er ook zo enorm over opwinden.
  Als het andersom is, is het wél zo geregeld en afgeschreven.
  Het is gewoon een ontmoedigingsbeleid.

 7. Even dacht ik dat het bover de overheid ging, maar nee, het gaat om het ziekenfonds. Dat is een “private” organisatie in principe.

 8. Ons land gaat al decennialang gebukt onder de starheid van een logge, welhaast middeleeuws aandoende bureaucratie. Zeer ontmoedigend allemaal. Je relaas bevestigt het nogmaals afdoende.

 9. Echt jong. Dat zou toch al láng online moeten kunnen intussen! Ik duim mee dat het over enkele jaren inderdaad al gedigitaliseerd mag zijn..

Reacties zijn gesloten.