Jaarlijkse keuring

Hier werd het nieuws dat ze gelukkig weer voorbij is al gemeld.

De mannen mogen nu even een ander kanaal kiezen, of, als ze hun wederhelft beter willen begrijpen juist blijven hangen.

overgang

Ik ben helaas al wat van de ‘belegen’ leeftijd. Wat wil zeggen dat mijn lijf de omgekeerde versie van de puberteit meemaakt. En u weet, uit eigen ervaring of door de koters, dat puberen het één en ander is.

Ik draai hier mijn handen niet om voor een stemmingswissel meer of minder.

Naar de gynaecoloog dus. Traditioneel doe ik dat in UZ Gent, een voorgeschiedenis hebbend met niet op normale wijze zwanger worden ligt daar aan de basis.

Waar ik dacht dat ik super vroeg op de afspraak was (20min vooraf), riep de dokter mij direct binnen. En het was duidelijk, de man had tijd.

De normale onderzoeken (borstcontrole, uitstrijkje, echo) duurden gelukkig niet langer dan normaal en er was ook eens geen assistent bij die samen met hem tussen mijn benen moest gluren, zoals vaak andere jaren (ik ben veel te braaf dat ik dat toelaat)

De dokter nam zowaar nog tijd voor voor een praatje. De koetjes en kalveren lieten we achterwege, maar ik kon uitgebreid mijn zorgen uiten.

Over zo vaak moe zijn en weer meer hoofdpijn hebben bvb. Toen hij dan repliceerde met de vraag hoe het zat met nachtelijk zweten en mijn slaap in het algemeen, paste de puzzel weer een beetje meer.

Dat die paar keren dat mijn lijf toch nog een jeugdige scheut heeft (dus als er nog eens een eisprong is) de nachten minder heet zijn, was nog zo’n link die ik niet direct had gelegd.

Dat de meisjes tegenwoordig verpakt worden in katoen en zonder beugels omdat ze zo pijn kunnen doen is nog zoiets. Dat katoen is trouwens voor mijn huid die weinig anders verdraagt. Waarom koos ik nu geen vrouwelijke arts van mijn leeftijd? Die zou waarschijnlijk direct snappen wat ik bedoel.

Ik kreeg ook nog het advies om vooral veel te bewegen, weinig of geen alcohol te gebruiken en véél groenten en fruit te eten. Al deze zaken zouden er voor zorgen dat er minder klachten zijn.

Ik geef het je op een blaadje, de dagen nadien droeg ik weer mijn stappenteller. Dat groenten en fruit eten zit wel snor (ik eet amper vlees, moet me toch met iets vullen).

En bij de gynaecoloog ging ik precies tien kilo lichter buiten. Gewoon omdat het weer achter de rug was en om mijn lijf weer wat beter te begrijpen.

Nu maar hopen dat er de komende weken enkel een factuur in de bus valt van UZ en geen brief dat er iets mis is (ik moest in 2011 al een LLETZ-procedure ondergaan na 2 afwijkende uitstrijkjes)

Duimen é!

24 reacties

 1. Mooi nieuws joh! Enne: die uitslag zit vast wel snor. Van overtuigd. Ik weet alles over HPV besmettingen etc nl 😉

 2. Ik vond de mannelijke gynaecologen tot nu toe prettiger dan de vrouwelijke, moet ik zeggen.
  Hoe dan ook: ik duim ook!

  • Ik heb ze altijd al in de mannelijke versie gehad, hoewel diegene die mijn kinderen op de wereld hielp brengen nu mevrouw is.

 3. ik duim (en koos vanaf het moment van de zwangerschap ook voor een vrouwelijke gynaecoloog al moet ik er wel bijna elk jaar een mannelijke stagiair bijnemen 😉 )

 4. Ik had vroeger (ga ook al wat langer mee) een mannelijke gynaecoloog en vond die veel “toffer” dan de vrouwelijke die ik nu heb.
  Ik ken je verhaal en hoop dat je uitslag goed is, toch altijd even spannend!

  • Ik heb eenmaal een vrouwelijke assistente gehad die mijn spiraal moest vervangen, ik geef het je op een blaadje, ik heb toen meer pijn gehad dan toen ik beviel. De mannelijke mag dus ook verder doen bij mij.

 5. Ik heb een mannelijke gynaecoloog en ben daar zeer tevreden over omdat het zo’n zachtaardige man is. Ik ga er al zo’n jaar of 30.
  Ik duim mee voor een goede uitslag!

 6. Ik heb nu een vrouwelijke gynaecologe, eentje waar mijn mannelijke huisarts me naartoe stuurde. Ik ging al jaren niet meer naar de (mannelijke, toen) gynaecoloog wegens dat die me met een kluitje in het riet stuurde toen het over mijn migraine ging (dat heb je met de pil, case closed, voor hem dan wel), op de huisartspraktijk kon ik terecht voor alles wat ik nodig had. Tot ik een boebel in mijn borst ontdekte, en ik bij een vrouwelijke gynaecologe belandde. Zalig ondernemend mens, vol energie en levenslust en opgewektheid (dat kon ik allemaal goed gebruiken), maar ook vol begrip. Ben nog maar zelden zo’n begripvolle specialist tegengekomen (de je bvb. op voorhand al belt om te zeggen dat ze de resultaten al ingezien heeft en nu al even belt, “dan moet je niet de ganse dag lopen piekeren”). Het gaat er hem vooral om waar je je goed bij voelt en om de persoonlijkheid van de arts ook, denk ik.

  (ik zou op nog veel meer in je bericht willen reageren maar het volstaat hier wel al zeker 🙂 )

  Ik duim hier met iedereen mee dat de resultaten positief mogen zijn!

 7. Mijn vriendin is mijn gynaecologe en zij is de beste!
  En nee, ik vind het niet raar om met gespreide benen bij haar op de stoel te liggen. Ondertussen kunnen we lekker bijkletsen.

Reacties zijn gesloten.