Het plezier van geven (2)

Ik blijf het leuk vinden, zo dingen weggeven.

Het is dit jaar erg gesteld met het moestuinvirus. Het liefst wil ik zelf ongeveer alle groenten in mijn hofke en stiekem wil ik anderen overtuigen om dat ook te willen.

Elk zijn geloof, maar op dit vlak bekeer ik nog graag eens iemand. Gewoon omdat het helemaal niet moeilijk is en vooral omdat het o zo fijn is om gewoon naar buiten te stappen en daar maar te plukken te hebben. En dan zwijg ik nog over de smaken!

Elk jaar overwintert er een olijftomaatje (kleine langwerpige kerstomaat) in mijn serre. Normaal dan. Dit jaar was dit tomaatje in geen velden meer te bespeuren (waarschijnlijk zit de tot op kweekbakhoogte springende kip die daar tijdens de koudste dagen verbleef er voor iets tussen)

Omdat ik dacht van zaad te hebben, had ik ook geen besteld bij Velt

Dan maar anders oplossen. Anders zoals in een bio-tomaat opereren, het zaad eruit halen en dat zaaien.

Ik weet dat mensen veel moeite doen om op het einde van een seizoen zaad te winnen, maar zaad dat zo rechtstreeks uit een (overwinterde) vrucht komt, dat kiemt gigantisch snel!

De tomaatjes zijn gezaaid op 23 maart, de bovenste foto hier is van 28 maart, en de rechtse foto toont de planten die buren en passanten hier deze week konden meenemen. Amper een maand later dus. Vroeger liet ik de planten om weg te geven groter worden, maar dan moest ik die ook allemaal verzorgen. Ik word precies toch slimmer 🙂

Meestal weet ik niet waar de planten naartoe gaan maar dit jaar deed één buur de moeite om ook aan te bellen en beloofde om het resultaat te komen vertellen.

En dat vind ik nu eens fijn zie!

23 reacties

  1. Oh zo leuk, ik gaf alvast terug mijn grote bloempot mee aan mijn vader om te vullen met kerstomaatjes. Voorlopig het enige hier. Voorlopig komt het er nog niet van om meer te doen in eigen tuin, maar ik koester nog steeds ambities.

    • Ik laat al jaren zo’n tomaatje gewoon liggen in een bakje. Je laat dat gewoon gerust en tegen dat je moet zaaien doe je het open (het is slap natuurlijk dan). Ik ben van plan om dat dit jaar te proberen met verschillende tomaten. Bakje, blad papier met naam (mocht de vrucht onherkenbaar worden) en tomaat erop.
      Wie niet waagt…

  2. Leuk idee om die scheutjes uit te delen 🙂 Ik ben hier ook begonnen met een iniminie moestuin: een grote bloempot met daar een paar kruiden in.

Reacties zijn gesloten.