Moar de lochting moakt toch vele goe

Ja hoor, ik ben daar weer!

Na gisteren het nieuwe kippenpark gevuld te hebben, is het de bedoeling dat de nieuwe moestuin dat uiteindelijk ook wordt.

Want natuurlijk was de moestuinplek vorig jaar niet goed (te lezen onder de link hierboven). Ik wist dat vooraf, mijn vader kwam daarvoor ook spoken, … Koppige mensen moeten nu eenmaal eens met hun hoofd tegen de muur lopen.

Maar nu heb ik een zonnige plek, die er al aardig geprepareerd begint uit te zien (gefreesd en al een massa compost verdeeld over de grond). Zaak was nu om ook met voorzaaien te beginnen.

Voor nieuwjaar maakte ik me lid van Velt en dat gebeurde meteen grondig, want grote dochter deed me ook een lidmaatschap cadeau voor kerst 🙂

Dat lid zijn was ook nodig om zaden te kunnen bestellen. Hun assortiment is ruim en biologisch en dat laatste vind ik heel belangrijk (als ik mijn tijd steek in eigen groenten, dan moeten die uiteraard beter zijn dan het gemiddelde supermarktaanbod)

Door het feit dat er een lidmaatschap geannuleerd diende te worden en die annulering in de afdeling in mijn buurt was gebeurd, werd ik niet op de hoogte gebracht van de dag van afhaling van de zaden. Maar geen nood, een mail of twee over en weer maakte dat ik er twee dagen later toch kon om gaan.

Ondertussen had ik ’s avonds en op een zondagnamiddag al niet stilgezeten. Met Mme Zsazsa (waarom had ik die nu niet wat jaren eerder in huis?) en Wim Lybaert  op schoot en een notaboekje was ik ettelijke uren zoet (en er zullen nog wel wat zetelmomenten met die twee volgen).

Uiteraard ga ik het niet half zo goed doen in de moestuin als zou moeten, maar het is zeker dat er toch jaar na jaar e.e.a. beter wordt (lees: minder aan het toeval overgelaten wordt)

Vrijdag werden de courgettes (4 soorten), paprika’s (ook 4 soorten), bloemkolen en knolselder gezaaid. Dat gebeurde niet vooraleer de zaaigrond voor te warmen (de zak had enkele dagen op de terrastafel gelegen en was dus bevroren)

 

Voor het eerst gebruikte ik ook eierdozen om in te zaaien (kolen, knolselder). Benieuwd of ik de afzonderlijke (wegterende) kuipjes gemakkelijk ga kunnen overplanten in andere potjes.

En zo zal de erker in de keuken langzaam maar zeker, zoals elk jaar, gevuld geraken.

fullsizeoutput_2a24

To be continued!

(bericht 20/40 (yes! ik haalde toch al de helft) in het kader van #40dagenbloggen)

 

26 reacties

 1. Je bent inderdaad goed bezig met bloggen – zeer afwisselend, ook!
  Hier zal over een paar weken ook kruiden worden gezaaid, door mijn partner-in-crime dan…

 2. Je bent al flink in de weer met de voorbereidingen. En zo netjes.
  Een kruidenperkje heb ik hier ook, maar voor dit jaar moet ik er nog werk van maken. Het is pas nu een beetje lenteweer, maar eerst de tuin wat fatsoeneren na de winter. Vandaag vliegen we erop.

  • ‘Zo netjes’ heeft een reden. De echtgenoot maakte vroeger van mijn keuken een zandbak tijdens zaai-en verspeentijden. En dat wil ik absoluut niet meer. De keuken mag wel nog naar grond ruiken 🙂

 3. Goe bezig! Hier blijft de tuin voorlopig nog steken op intenties (hopelijk komt er dit jaar wat schot in de zaak)

  • Ja, ja, en een content lid ook nog. Vandaag kreeg ik nog een mail over activiteiten en ik denk dat daar wel iets bijzit waar ik naartoe wil.

 4. Dat lidmaatschap van Velt is er hier nog niet van gekomen. Oeps. Vorig jaar ook ijverig voorgezaaid ..https://liebest.wordpress.com/2017/05/13/zaterdag-zaaidag/
  maar ik heb geen erker (zalig woord trouwens !)
  Moest ik de lotto winnen, ik bouwde er meteen één (en een serre ook off course) Dit jaar, doet het me pijn aan het hart, maar ga ik me wsh last minute plantgoed kopen. De moestuin tijd is .. hoewel het zoveel vreugde brengt.. niet prioritair.. dju toch é.. jammer da ik geen bompa in de buurt heb wonen..

 5. Dus.. bedankt hé.. van deze blogpost wordt ik wel vrolijk… trek je binnenkort ook een foto van de kiemende zaadjes ??

   • Jij bent vroeg begonnen! Ik zit nog maar in de erwtjeszaaifase. Gaan die courgettes niet veel te vroeg klaar zijn om uit te planten? Dat vind ik het moeilijkste eigenlijk, beslissen wanneer je wat zaait zodat het niet te vroeg maar ook niet te laat kan geplant worden. Een lang leerproces, met wisselend succes :-).

    • Ik heb gekeken op de zakjes zaad, en daar staat dat die mochten gezaaid worden. Op andere plaatsen heb ik al hele planten gezien, dus ik dacht dat ik al achter liep.

 6. Gesteld – louter theoretisch dus eigenlijk feitelijk – dat uw zaaisel zou mislukken, of dat je veel te veel hebt: 15 april is ‘t hier planten- en zadenruil, en is er ook een minimarktje met leuke natuurlijke dingen. ‘t Schijnt dat er een herboriste komt met zalfkes en vlierbloesemsiroop ook 😉
  Veel plezier met het moestuinieren, en welkom bij de Velt-club!

 7. De Wim die mag wel eens een stukje komen spitten in mijn moestuin zeg. Zijn boek houd ik hier ook elk seizoen bij de hand… Ik kocht een tweedehands Veltboek voor ecologisch tuinieren maar dat is nogal theoretisch, amai, dat was rap terug dichtgeslagen bij het zien van alle tabellen.
  En zo leuk al die volle vensterbanken!

Reacties zijn gesloten.