Duivelse perfectie

Ik pik hier schaamteloos een titel van Nina omdat hij naadloos aansluit bij wat hier ten huize vormen van drama aanneemt (zie ook daar de reactie van Mrs Brubeck)

IMG_20180219_150125

Mijn jongste heeft op z’n zachts gezegd complexen. Over haar lichaam is ze tevreden: vrouwelijke vormen, cupmaat, buikje (ik houd van mijn buikje, haar woorden gisteren).

Maar dan is er ook nog haar gezicht. Niet onbelangrijk natuurlijk.

Dochterlief heeft wat huidproblemen. Weinigen worden volwassen zonder dat daar sprake van is. Meestal vallen die niet erg op, maar zij kan niet op een normale manier in de spiegel kijken. Het beeld dat ze van zichzelf heeft is allerminst realistisch, al beweert zij dan weer dat ik dat niet ben omdat ik met een gekleurde bril naar haar kijk.

Voor haar zien mensen altijd eerst de huidproblemen, dan pas haar schone ogen en het geheel. Het gaat zo ver dat ze in selfietijden zelfs het idee heeft dat klasgenoten meer met anderen op de foto gaan dan met haar. En staat ze dan op een foto dan is dat echt mooi, maar alleen wie haar echt goed kent ziet de onzekerheid in haar ogen.

De oppervlakkige jeugd durft ook wel eens dramatisch doen in de zin van: “amaai, ik heb een pukkel, lelijk dat dat is!” Dochterlief denkt daar dan direct achter: ‘hoe lelijk moet ik dan wel niet zijn’

Sociale media helpen natuurlijk ook niet voor dit probleem. Duusd en één bijgewerkte foto’s die het zogezegde ‘normaal’ moeten voorstellen passeren het netvlies van de dochter, precies of ze moet zichzelf kastijden om haar punt te maken over haar zogezegd lelijk zijn.

Ware het niet dat ik het niet kan maken om haar privacy te schenden, ik postte hier een foto, zodat jullie als onafhankelijken eens ongezouten jullie mening konden geven over haar.

Zij die mij via andere kanalen volgen, mogen dat gerust doen.

Het ergste is dat ik heel het gevoel herken. Haar vader had ook een eeuwig minderwaardigheidscomplex door nooit niets goed te kunnen doen voor zijn ouders. Niettemin heeft hij met de jongste min of meer hetzelfde gedaan, alsof de waarde van een persoon zich laat meten in schoolresultaten bvb.

Uiteraard werken wij letterlijk aan het huidprobleem door naar een dermatologe te gaan. Het ultieme doel is om littekentjes weg te laten laseren. Mensen met ervaring daarmee (waar kon je terecht? tevreden achteraf?) mogen gerust ook iets achterlaten in de commentaren.

Alles voor een gelukkig kind.

Uiteraard!

(bericht 7/40 in het kader van #40dagenbloggen (ziet dat nu, ik heb zelfs nog geen dag overgeslagen))

 

Advertenties

18 comments

 1. Doodzonde!
  Het heeft altijd al wel bestaan, maar ik denk dat het heden ten dage erger is vanwege die social media. Ik zie het hier ook, Jill maakt zich druk om dingen waarvan ik denk wtf?
  Dermatologe is een goed plan, doen!

 2. Huidproblemen hebben ook tijd nodig. Alledrie de mensen die ik ken die er als 18jarigen nog serieus last van hadden, zijn daar nu volledig uitgegroeid. Ook de littekens werden al een heel stuk minder zichtbaar, met hulp van een dermatoloog. Wel opletten als ze zware medicatie voorschrijven ervoor, die mogelijke bijwerkingen zijn niet van de poes (de slimste gast uit mijn middelbaar had er een tijdelijke zwelling in zijn hersenen door, met paniek en buizen aan de unief als gevolg). De ene lieve meid was overtuigd dat ze daardoor nooit een lief zou krijgen, maar leerde tijdens haar studies een lieve gast kennen en voor zover ik weet zijn ze nog steeds samen.

  Leeftijdsgenoten die je dochter een slecht gevoel geven daardoor is ze beter kwijt dan rijk. Het zegt meer over hun eigen oppervlakkigheid (en misschien ook onzekerheid) dan wat anders. Maar daar is ze natuurlijk weinig mee als de onzekerheid zich diep onder haar huid genesteld heeft…

 3. Ik kan me een beetje voorstellen wat die huidproblemen met haar zelfbeeld doen. En inderdaad, die zichtbaarheid op sociale media maakt de kloof tussen de zelfverzekerden en de anderen nog groter. Niet zo eenvoudig om dat met veel liefde en ook wat peptalk af en toe op te vangen.

 4. ’t Is misschien een magere troost maar toen ik haar zag, is het mij in elk geval echt niet opgevallen (echt niet, ik probeerde me haar terug zo goed mogelijk voor de geest te halen toen ik dit las, maar echt niet, eerlijk). Ik zag een sympathieke jongedame maar hoe je jezelf ziet kan inderdaad heel hard je zelfvertrouwen en zelfbeeld ondermijnen. Dat komt echter zeker allemaal goed, met tijd en boterhammen en de nodige zorgen van de dermatoloog.

 5. Ik ben blij dat sociale media niet bestond in de tijd dat ik die periode doormaakte, en ik houd mijn hart vast voor mijn dochter. En gekleurde bril of niet: het beste dat je kan doen is inderdaad aandacht geven aan haar bezorgdheden, zonder ze te bevestigen. Mijn moeder is heel kritisch en maakte mijn complexen zo mogelijk nog erger. Dat is nog steeds een (onzichtbaar) litteken.

 6. Zo herkenbaar, ik heb me ook zo gevoeld in mijn puberteit en snap dus wat je dochter doormaakt. Als ik nu kijk naar foto’s van vroeger, vraag ik me af waar ik me ins hemelsnaam zorgen over maakte. Positieve bevestiging van jou uit dat ze wel mooi is, helpt zeker, ook al zegt ze van niet!

 7. Mogelijks heb je, toen ik nog blogde, dit stukje van mijn hand gelezen:
  https://menckweserhutte.wordpress.com/2017/11/30/laserman/

  Over het eindresultaat liet ik me nog niet uit. Bij deze dan: ik ben uitermate tevreden. Het gros van de littekens is compleet weggewerkt. Het is niet dat ik heden een babyface heb – daarvoor was mijn kop te pokdalig – maar wat mij betreft komt het toch aardig in de buurt.

  Over de dermatologe kan ik kort zijn: ze is Vlaanderens beste in haar vakgebied: Dr. Annelies Stockman, dermatoscopie, allergologie en urticaria, esthetische dermatologie (botulinetoxine, hyaluronzuurfillers, lasertherapie), biologicals, pediatrische dermatologie.
  Afspraak maken? —> 050 23 24 62.

 8. Je gaat haar er niet mee kunnen overtuigen, maar zoals Baz Luhrmann zegt in Sunscreen

  “Enjoy the power and beauty of your youth
  oh nevermind;
  you will not understand the power and beauty of your youth until they have faded
  But trust me, in 20 years you’ll look back at photos of yourself
  and recall in a way you can’t grasp now how much possibility lay before
  you and how fabulous you really looked…

  Read more: Baz Luhrmann – Everybody’s Free (to Wear Sunscreen) Lyrics | MetroLyrics ‘

 9. Echt erg vind ik dat meisjes en jongens door sociale media een minderwaardigheidscomplex krijgen 😥 Persoonlijk vind ik puur natuur mooier want hoeveel zijn er niet die een dikke laag make-up aanbrengen om er perfect uit te zien.

 10. Je kent mijn mening over de fake wereld die door velen wordt opgehangen waardoor anderen gaan twijfelen of ze wel “normaal” zijn.
  En toch wordt er ook nog keer op keer gezegd dat er “toch niks mis mee is om perfectie uit te stralen op het internet?”…

 11. Mijn twee kinderen waren ook in behandeling voor acne.
  Ze voelden zich die periode ook zeer onzeker en minderwaardig. Niet fijn om als moeder mee te maken.
  Ze hebben er hier en daar littekens aan overgehouden.
  Als het een troost kan zijn voor jouw dochter, de dermatoloog zei dat mensen met acne een vette huid hebben en bij het ouder worden minder snel rimpels krijgen.

 12. Hopelijk ziet ze op een dag in hoe mooi ze eigenlijk is 🙂 Dat ze de rest van haar lijf wél graag ziet, is alvast een goed begin!! En een mama heeft die blijft volhouden wat een prachtkind ze is. Op een dag zal ze het óók zien.

 13. Mijn dochter had ook veel acné en werd geholpen met dat sterke medicijn dat ze maanden moest nemen… (zon’n overdosis vitamine A). Ook ik heb tot mijn 40ste last gehad van opstoten van acné. Daarna bleef het volledig weg. De pubertijd kan helaas lang duren…
  Laseren van littekens van acné schijnt toch goed te helpen. Gelukkig had ik geen littekens.
  Ik begrijp jouw dochter wel hoor. Acné is een verschrikking voor een jongere. En dat is niets nieuws. Mijn broer van bijna 70 stond er als jonge gast vol van en hij durfde op den duur niet meer buiten komen en sprak van zijn hoofd af te hakken.
  Ik hoop dat jouw dochter goed geholpen kan worden want dit is echt niet leuk voor haar.

Wat ben ik blij dat u reageert !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.