Oewist**?

**Hoe gaat het?

Puur uit gewoonte zou ik willen antwoorden: “goed”, al zegt mijn lijf anders.

Niet het hele lijf, het bovenste deel is al erg genoeg om voor veel ellende te zorgen. Ellende zoals in helse hoofdpijnen (niet te vergelijken met de ‘gewone’ migraine die me soms overvalt) vergezeld van instant misselijkheid en overmatig zweten (en toch maar een lichaamstemperatuur van 35,9°)

Pijn die zomaar direct begon (niet het zeurderige pijntje dat opbouwt naar meer) gelijk waar ik was en die me heel angstig maakte.

Angstig en kwaad omdat mijn dagen op die manier voorbij gingen liggend in een donkere kamer wegens niet tot meer in staat. Het was zo erg dat ik de laatste aanval zelfs verzweeg voor de jongste want die begon ook danig te panikeren.

Die laatste aanval dateert gelukkig al van zaterdagavond en de hele nacht zijn alle doemscenario’s de revue gepasseerd. Datzelfde zere hoofd had al uitgemaakt dat ik een tumor had. Ik zag mezelf al liggen onder scanners, met geschoren hoofd en een naad op mijn schedel, hypochonder die ik ben. (Teveel gezien in het vrijwilligerswerk vrees ik)

Enfin, ik ben toch bang genoeg geweest om gisterenmorgen maar meteen richting huisarts te gaan. Na neus-keel-oor-controle en wat neurologische testjes met de ogen toe werd de boosdoener gevonden in mijn bloeddruk. Een flinke 16/10!

En dus ging de dokter aan het schrijven, betaalde ik en trok ik richting apotheek.

Want zo werkt de traditionele geneeskunde vaak. We behandelen symptomen, naar een oorzaak peilen – ik zeg maar iets, mijn bloed prikken bvb – is blijkbaar teveel gevraagd.

Al een geluk dat er een zweefteeftrekje in mezelf zit :-). Waardoor ik bij thuiskomst direct die andere genezer raadpleegde. Na mijn probleem gemaild te hebben en hij tijd had in de namiddag, ging hij direct met mij aan de slag. Daar wordt eerst aan oorzaken gewerkt, dus wordt er heel wat doorgesproken. Hij bracht mijn symptomen direct in verband met hormonen, vroeg dus uitgebreid naar mijn cyclus, anticonceptie,…

Ietwat al te gemakkelijk vroeg hij of mijn huisarts van de oude stempel was (dat is hij) om er dan maar achterna te gooien dat ik beter mijn spiraal laat verwijderen en aan de kalendermethode ga. Oude stempel? Wie? Er kwam net geen stoom uit mijn oren, en dat heeft de arme man geweten!

Enfin, eerst maar uitzoeken of mijn lijf zowieso die spiraal nog nodig heeft, ik ben nl voor mijn tijd oud door de vele hormonen die gebruikt zijn om mijn kinderen op deze wereld te krijgen.

Ik zou bijna zeggen dat mijn bloeddruk, door me kwaad te maken in zijn kalendermethode-optie, ongekende hoogte moet hebben bereikt tijdens de naalden sessie. Maar integendeel koelde mijn lichaam weer in golven af door de letterlijke koude rillingen die van boven naar beneden door mijn lijf stroomden en liep ik bijna op wolkjes buiten.

Vreemd gegeven die alternatieve boel!

En nu moet ik een nieuwe afspraak maken met mijn huisarts. Ik heb er moeite mee om een man die zo ver heeft gestudeerd en minstens 30 jaar ervaring heeft de les te spellen en te vragen om mijn bloed te nemen. Wie ben ik trouwens, simpel huisvrouwke met een beetje boerenverstand…

Het zal dus een omweg worden, ik ben immers ook patiënt van zijn dochter 🙂

Advertenties

40 comments

 1. Uhm. Bizar ook dat hij zo’n ellendige toestand aan deze bloeddruk toeschrijft. Ja, die is te hoog. Maar thuis is die vermoedelijk al wat lager (zeker als je al hypochondergewijs aan tumoren denkt) en zelfs als dat niet zo is… voel je een bloeddruk van deze hoogte bijna nooit. Ik heb er alvast ervaring mee en merk er niks van. Van mijn mede-lotgenoten hoor ik ook geen fysieke klachten bij deze bloeddruk. Het KAN uiteraard, ik ben ook geen dokter en ga daar dus geen uitspraken over doen… maar ik vind het alvast niet zo gek om eerst andere paden te bewandelen. Succes alvast en hopelijk word je snel niet meer zo geteisterd!

 2. Het is inderdaad niet gemakkelijk om dat aan te kaarten bij de vertrouwde dokter als hij het allemaal maar afwimpelt. Ik zou inderdaad ook bij een andere arts gaan, dat is je volste recht.

 3. Ik zou als ik jou was op mijn gevoel afgaan. Ben op dit moment nog in een proces van artsen, neurologen, internisten, etc. Je gevoel maakt geen denkfouten. Blijf bij jezelf en het deel ‘zweefteeftrekje’ 🙂

 4. Ik heb een tijd geleden ook zo’n hoge bloeddruk gehad. Ik slikte toen de pil om de overgang wat in toom te houden. Eens daarmee gestopt en overgeschakeld op spiraal was hij direct terug normaal. Een spiraal geeft niet genoeg hormonen af om je bloeddruk te verhogen, dat is me verzekerd door de gyneacoloog. “Gewoon” ouder worden zit er ook vaak voor iets tussen.
  Ik hoop dat je je niet te ongerust maakt en Dr.Google mag je ook niet geloven 😀😀.

 5. Ik ben ook geen alwetende, maar ik ga akkoord dat je soms meer te weten komt door écht te luisteren naar je lijf en je boerenverstand te volgen ipv klakkeloos wat voor dokter dan ook.
  In elk geval: momenteel ben ik fantastisch solidair met je, net terug uit verlof en al griep. Als het mij enigszins lukt om zonder flauw te vallen van de trap te komen, ga ik straks naar de dokter, al kan die niet veel doen. Griep moet toch vanzelf genezen. Maar ja, je hebt nu eenmaal een “briefje” nodig.
  Slaapwel.

 6. Ik vergelijk de kundige geneesheren van deze tijd vaak met automonteurs. En de samenwerking van lichaam, geest en alles in zijn algeheel dat blijft nog steeds onderbelicht. Gelukkig dat we een beetje zweven. Ik hoop dat je je inmiddels al wat beter voelt. Eerst de korte termijn oplossen en dan maar ‘zwevend’ de oorzaak aanpakken. Een beetje het beste van allebei dan maar.

 7. Hopelijk gauw weer beter en ergens tussen de verschillende doktoren van welk slag dan ook, eentje vinden die echt naar jou luistert (ipv omgekeerd) en probeert de oorzaak te vinden ipv enkel de symptomen aan te pakken.

 8. Misselijkheid, overmatig zweten, helse hoofdpijn en een bloeddruk van 16/10: heb je te lang naar de herhalingen van FC De Kampioenen gekeken misschien?
  Serieus: raadpleeg een specialist op voorschrijven van je huisarts. Zekerheid voor alles.

 9. Symptoom per symptoom bekijken, zonder daar een achterliggende samenhang achter te zoeken, dat lijkt helaas wel vaker de manier van aanpakken te zijn. Ik duim voor je dat je inzicht krijgt en een achterliggende overkoepelende oorzaak kunt vinden die aangepakt kan worden. Ik wens je veel kracht om tegen de pijnen te kunnen.

 10. Mijn oma zei het al, mijn moeder zei het haar na, en ik kan het alleen maar met hen eens zijn; ouderdom komt met gebreken en dan vooral van die lichamelijke ongemakken die veel artsen meteen maar toeschrijven aan de overgang. Hoge bloeddruk? pilletje? Erge jeuk? Zalfje. Labielerig? Pilletje. Algeheel ongemak? beetje hormonen kan geen kwaad. Zo zijn die artsen opgeleid helaas. En uiteraard maken al die hormonen op hol dat je je zo akelig voelt, maar al die veranderingen zorgen ook voor andere samenstelling van je bloed en noodzaak voor andere, meer voedingsmiddelen en vitaminen.

  Ik heb veel baat bij EVA (de energieke vrouwen academie) van Marion Dubbeldeman: http://energiekevrouwenacademie.nl/overgangsklachten-je-hebt-meer-in-de-hand-dan-je-denkt/
  Zij raadt gezonde voeding, met name groente in hele grote hoeveelheden. Je weet niet wat je overkomt als je gaat eten zoals zij propageert; niet overdreven, niet heel weinig, niet raar, gewoon waar je zin in hebt als je luistert naar je lijf.

 11. […] Gezondheid: Ik sukkelde wat dit jaar. Hoge bloeddruk, kine nodig en algemeen heb ik de indruk dat mijn lijf 10 jaar verouderd is. Bijna niets meer kunnen lezen zonder leesbril, slechter horen, de overgang (bijna) gepasseerd zijn, … Om van de emotionele kant maar te zwijgen. Al moet ik zeggen dat ik op dat laatste vlak veel heb kunnen klasseren dit jaar. […]

Wat ben ik blij dat u reageert !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.