Nattigheid

We voelen het allemaal in de vorm van water, hetwelk we door de dag heen consumeren op allerlei manieren.

Toen een tijdje geleden de brief kwam voor het doorgeven van de meterstand ben ik weer achterover gevallen van de hoeveelheid die hier uit de kraan loopt.

De toiletten worden nochtans gespoeld met regenwater, de was wordt gedaan van dezelfde tap en in de tuin en voor het poetsen wordt ook geen leidingwater gebruikt.

En toch verbruikten wij in het verlopen jaar 57000 liter leidingwater!

Als je bedenkt dat mijn huishouden grotendeels maar uit 2 personen bestaat, dan vind ik dat gigantisch veel!

Bij een terugblik op de vorige jaren (meteen een archief van 12 jaar ver eens uitgemest) dan zie ik dat ons verbruik gelukkig altijd maar in dalende lijn is (behalve een piek in 2011 toen de grasmat heraangelegd is en er niet genoeg regenwater was om te sproeien)

In vergelijking met het vorige jaar was er zelfs een daling van 5000 liter.

De grootste waterzonde is hier het vele douchen. Vroeger een half uur lang met de kraan open, nu zijn we gelukkig al zo slim om die kraan tussendoor dicht te draaien en er minder lang onder te staan.

Vraag is of een mens elke dag moet douchen?

Sedert een hele tijd drinken we ook kraantjeswater, maar dat weer afschaffen zou een nog grotere milieuzonde zijn wegens bergen plastiek flessen.

En ja, ik heb een vaatwasser en die mag niet weg! Er zijn nog altijd duusd andere activiteiten die leuker zijn dan afwassen.

Zegt u het mij eens, hoe kunnen we besparen? En wat is jullie verbruik zo per jaar?

Advertenties

32 comments

 1. Ik weet dat eigenlijk niet goed. Nu we in een huis wonen ben ik onze meterstanden maandelijks aan het noteren. Ik verwacht dat onze factuur zal dalen, net omdat onze toiletten en wasmachine niet meer op stadswater is. Ik zou alleszins ook mijn vaatwas niet opgeven hoor, no way 😉

  • Dat van die meterstand maandelijks noteren is zeker niet slecht. Ik hoorde eens van mensen die een waterlek hadden en dat niet hadden gemerkt. Die kregen een gigantische waterrekening voorgeschoteld.
   Toen wij in onze nieuwbouwwoning trokken was de meter blijkbaar heel snel stuk (zonder dat wij dat wisten) De watermaatschappij heeft ons dan een forfait aangerekend waarvan we uiteraard niet wisten of die teveel was wegens geen referentiejaar.

 2. Mijn verbruik weet ik eigenlijk niet.
  Wel weet ik dat ook het warme douchen mij zonde is.
  Teveel water en onnodig gasverbruik.

  Verder ben ik alkes zeer zuinig.
  In mijn tuin heb ik nu al weer eindige jaren een waterpomp staan voor de tuin, de vogels en de kamerplanten.

  Duurzame groet,

 3. En een spaarkop op de douche. Het straaltje is wat kleiner en zachter, maar ja… Ook de vaatwasser kan echt zuinig zijn als je wacht tot hij vol is en een A+++++++++ koopt… Let ook op voor lekken/druppelende of lopende kranen. Die hadden wij ooit bij het toilet. Het spoelmechanisme functioneerde niet al te best en het water was blijven lopen tijdens onze reis. Wat een rekening we daarna kregen, wil je niet weten.

  • Ik heb zelfs al gelezen dat vaatwassers zuiniger zijn dan met de hand afwassen, en ik geloof dat dan ook zeer graag 🙂
   Bij op reis gaan draai ik de kraantjes van de toiletten traditioneel dicht, hier wel met regenwater, maar de regenpomp zou kunnen verhitten bij afwezigheid, en dat moeten we niet willen.

 4. Hoeveelheden weet ik niet, maar ik betaal toch wel een 500 euro per jaar.
  We letten er wel op, maar dan nog…
  Water is hier gewoon ook duur, Oudste betaalt in Nederland amper 100euro per jaar, onbegrijpelijk!

 5. Alleen de kraan in de keuken en de twee koudwaterkranen in de badkamerlavabo’s werken op leidingwater. Voor al de rest wordt hier gebruik gemaakt van regenwater (put van 15.000 liter).
  Wij verbruiken welhaast geen leidingwater. (Laatste factuurbedrag: 26 euro!)

  • Hier maar een put van 5000 liter, daar zouden we dus zeker niet mee rondkomen.
   En ik zit zelf met vooroordelen t.o.v. regenwater om mee te douchen. Ik zie me al onder de douche staan met een neusknijper en de lippen op elkaar geperst, want ik zou heilige schrik hebben om water binnen te krijgen.

 6. Het regenwater wordt gefilterd alvorens het de woning binnenkomt. Het is geur- en kleurloos. Maar ervan drinken zou ik toch niet doen, nee.
  Extra voordeel: regenwater bevat geen kalk; de doucheschermen blijven vlekvrij.

 7. Ik weet mijn exact verbruik niet maar ik vind van mezelf wel dat ik te veel water verbruik. Ik ga veel te graag in bad. Ik verplicht mezelf al lang om te douchen ipv te baden maar dat is zo moeilijk. Het blijft een werkpunt voor mij.

 8. Ik zou de cijfers niet weten eerlijk gezegd. Lang douchen is mijn enige milieuzonde en ik blijf daar lekker mee doorgaan 😉
  Wat betalen wij? Iets van 22 euro per maand meen ik.

 9. Korter douchen, een waterbespaarder op de kraan in de keuken zeg ik zo uit de losse pols. Ons waterverbruik is mij onbekend. Dat gaat linea recta naar de Verenging van Eigenaren en wordt door alle deelnemers betaald (slecht natuurlijk, want zo voel je niets van je eigen verspillende gedrag) .

  • Wat een oneerlijk systeem ook. Je zal maar diegene zijn die elke dag zeer zuinig probeert te zijn en dan het gelag van de anderen mag betalen.

 10. Zekerheidshalve heb ik het even voor je opgezocht, maar mijn geheugen blijkt me niet in de steek te laten. Wij hebben 55m3 (ik weet niet hoe ik die drie hoger moet zetten) verbruikt in 11 maanden tijd (periode van 21/01 tot 20/12, een detail dat ik uiteraard niet meer wist). Ik vond dit heel goed meevallen! Sinds 19/9 hebben we dus ook een kotstudente, wat wel wat invloed heeft op het verbruik.
  We vangen het regenwater op in een put van 20.000 liter (verstandige beslissing van mijn man om zo’n grote te kiezen). Doch enkel onze twee toiletten en de wasmachine zijn erop aangesloten. De douche erop aansluiten durfde mijn man niet, ik moet eens navragen waarom, want bij Menck levert dit blijkbaar geen enkel probleem op.
  Geen van ons allen doucht hier dagelijks (3à4x per week), we zijn immers propere mensen van onszelf. 🙂 In de winter maak ik wel wekelijks gebruik van het bad, maar meestal gaan mijn man en ik samen of achter elkaar in hetzelfde water. Zelden dat het slechts door één persoon benut wordt.

  • Ik onthoud: samen badderen. Nu die van mij nog hier krijgen 🙂
   En met dat regenwater: ik zou een Menckske doen mocht ik jullie zijn!

 11. Onze factuur is drastisch naar beneden nu mijn zoon en ik wegens huidproblemen niet meer dagelijks mogen douchen 🙂 en als we douchen is het dan nog heel vaak op de sportschool…alle kleintjes helpen 🙂

Reacties zijn gesloten.