Tante Kaat achterna

Ofte, “moedere gij weet het altijd beter”, u kiest maar.

Ik ben dus maar een simpel huisvrouwke (soms ‘proud to be’, soms (vooral wanneer er gepoetst moet worden) haat ik het)

Maar laat ik het woord simpel eens in de verf zetten. Ik ben altijd voor gemakkelijke oplossingen, voor snel, voor niet teveel werk, voor goed voor de natuur, …

In de categorie proper

Een nieuw lief dat zich komt presenteren, en een tuintafel die niet meer zo proper geverfd is, dat vraagt voor een snelle oplossing. Dus trok ik gewoon een éénpersoons hoeslaken over te tafel. Dat ligt nooit gekreukt en waait bovendien niet weg. Win, win! (deze foto dateert uiteraard uit de zomer)

Voor al wie Ikea-kurken onderzetters in huis heeft : steek die eens in de vaatwasser als ze te vuil geworden zijn, dat kan daar tegen. De rechtse had zijn wasbeurt duidelijk nog nodig.

De categorie gemakkelijk

Ik naai sinds kort, maar dat wist u al. Ik moet dus ook wel eens een zoom inspelden (wat een ‘gefoefel’ zegt de ongeduldige trien in mij dan). Nu is mijn strijkplank een metalen frame met gaatjes met een overtrek over, dus leg ik mijn in te zomen kledingstuk over mijn strijkplank (dat loopt dan zo niet weg), meet mijn zoom af en positioneer alle kopspelden verticaal. Het stofje opheffen en de speld weer door de stof halen om vast te steken en klaar. Ervaren naaisters mogen nu luidop lachen, het is toegestaan!

Kunnen naaien betekent ook dat ik wel een zakje kan ineenzetten. Mijn handtas heeft nu standaard een katoenen Tote Bag, mijn boodschappen bakken hebben voeringzakjes met touwtje om toe te doen voor losse groenten en fruit in de supermarkt. Voering weegt zo ongeveer niets, dat zakje gaat dus mee de weegschaal in. Gedaan met een overvloed aan plastieken zakjes in mijn huishouden en moeder aarde is mij dankbaar.

Een diepvries hebben vol met dozen is ook nog zo een handig iets (ik leerde het van grote broer, waarvoor dank). Goed stapelbaar, makkelijk te labelen, scheuren niet zoals zakjes en alweer minder plastiekafval. Wat die labels betreft : ik weet dat er in de handel speciale klevers te koop zijn, maar die zijn me meestal veel te duur en ook nog te klein. Voor mij gaat niets boven een rol papieren kleefband (zoals je gebruikt om te verven). Goedkoop, dat gaat weer gemakkelijk van de potten eens weer uit de vriezer en ik kan in koeien van letters schrijven (makkelijk voor iemand die meestal te lui is om een leesbril aan te doen) Alleen spijtig dat ze niet kleven op Tupperware potten, maar dan wind ik gewoon een klever rondom de pot en dan lukt dat ook weer.

Zelf brood bakken en er per dag niet veel nodig hebben, deed me naar charcuterie dozen grijpen om dat brood in te vriezen (weliswaar grote, geen idee waar ik die ooit kocht) Per laag liggen 4 sneetjes, wat net de dagelijkse hoeveelheid van kleine dochter is. Mijn eigen brood is kleiner en past dan weer in een ander diepvriesdoosje. Voordeel van zo in te vriezen is dat deze vergeetkop geen problemen heeft met een grote klomp bevroren brood ’s morgens. Het beleg op dochters’ boterham voor ’s middags blijft ook extra vers doordat het brood nog koud heeft.

img_20161022_115301

Vergeten zei ik. Wel, onthouden jullie hoeveel keer de frituurolie al gebruikt is? Ik niet. En ja, daar zijn ook al speciale labels voor te koop, maar ook hier ga ik voor de goedkope oplossing. Een streepje zetten per bakbeurt is niet moeilijk en rechts staat het aantal keren dat de olie mag gebruikt worden (staat op de verpakking)

 

Autistische ikke vindt het ook fantastisch dat een zak van 2kg kroketten zo netjes in een doosje kan opgesloten worden. Ik weet ook perfect hoeveel kroketjes ik moet bakken voor mijn gezin, dus ik tel ook de hoeveelheid die ik er uithaal (lees : ze krijgen er niet meer anders eten ze kroketten met groenten/vlees i.p.v. omgekeerd) Zo lief van mij 🙂

Ik heb wel geleerd dat je niet alles moet in dozen doen en invriezen. Een hoeveelheid lookbollen allemaal pellen en fijnmixen (omdat ze anders liggen te verdrogen en je ze moet weggooien) leek een goed idee, alleen heb ik nu een hamer en beitel nodig om er een beetje van uit de doos te halen (ook al had ik wat olijfolie onder de look gedaan)

De categorie hergebruik en pure diefstal

Een product dat ik heel graag gebruik is Balsamicocrème. Helaas zit die in een plastieken fles. Maar geen nood, die fles is herbruikbaar. Zo heb ik ondertussen in mijn keukenkast al verschillende oliën staan in deze super makkelijk hanteerbare flesjes. Die zijn bovendien ook niet zo groot als de winkelflessen, mijn ordelijke geest ziet zoiets graag in de kast.

En helemaal niets met al het bovenstaande te zien zijn de onlangs voor kleine dochter gekochte bedsokken. Niet voor in bed, nee, daar heeft ze mijn nieuwste bedpartner voor 😦 Ik kocht ze voor in de Dr Martens schoenen (omdat die nogal sneden aan haar been)

Zo een lieve mama ben ik dus.

Al moet ik stiekem toegeven dat de sokken nu rond mijn voetjes zitten. Super zacht en warm, een echte voetjeshemel!

Mijn bedpartner stelen… Het zal haar leren!!

Nog ‘luiwijvenoplossingen’ voor huishoudelijke taken? Ik lees het graag in de commentaren!

 

 

 

Advertenties

13 comments

 1. Hier ook eentje die steeds op zoek gaat naar simpele oplossingen (zoals in Lifehacks: 5x ultieme huis-, tuin en keukentips). Bedankt voor de bijkomende tips in elk geval. Wat die diepvriesdozen betreft: ik schrijf de inhoud met uitwisbare inkt gewoon op het deksel van de doos. Het verwijderen gaat heel makkelijk met zo’n wondersponsje ;-). Ben ook niet voor die speciale labels in de handel verkrijgbaar, spaart weer wat afval uit…

 2. Die hoes over de tuintafel is geniaal! Brood in porties invriezen doen wij ook, zo blijft het vers en moeten we niets weggooien.

 3. Die papieren tape is een schitteren idee, dat hoeslaken ook trouwens (voor zover de tuintafel het juiste formaat heeft).
  Wanneer ik de tijd heb (neem) om uitgebreider te Koken (ook voor diepvries en zo) dan wordt het kookvocht van aardappelen en groente niet weggegoten maar gebruikt voor de soep. Groete hoeveelheden pompoen en courgette worden verwerkt tot een vrij dikke pureeachtige massa (koeken met weinig vocht en dan de mixer er in) en in potjes van verschillende grootte in de diepvries gestoken. Kleinere potjes pompoen of corgettepuree zijn een handige, snelle en smaakvolle aanvulling voor bv pastasaus.

 4. Hahaha geweldig!! Die kroketten in die doos, grote liefde! Ik weet wat er vanavond direct in de vaatwasser verdwijnt. Al hoop ik dat die van mij niet agressiever is dan die van u, of ik kan morgen overal kurk uitplukken 🙂

  • Mocht kurk niet tegen water kunnen, ze zouden er geen flessen mee afsluiten toch?
   En anders trakteer ik u op een set nieuwe 🙂

   • Hahaha!! Om die prullen maak ik mij niet veel zorgen, eerder om wat ze zouden kunnen aanrichten met de vaatwasser 🙂

Reacties zijn gesloten.