Eerst maar eens een bekentenis doen : ik ben (soms) een keukenprinses. Niet dat dit zwaar drukt op mijn alledaags bestaan, ik ben daarvoor ook niet in therapie, maar het hoort gewoon bij mij.
Bij het aan tafel komen staren mijn dochters soms vreemd naar hun bord en hoor ik ze denken : “wat heeft ons moeder nu weer samen gesmeten”, maar ik krijg uiteindelijk zelden klachten.
Hoewel ik er een kast vol van heb, houd ik me zelden aan recepten uit kookboeken (veel te eigenzinnig, niet alle ingrediënten in huis, smaakpapillen die niet overeenkomen met een receptuur, …)
Ik hou van vers, van gezond, van eten volgens het seizoen, van smaakvol, van simpel, van snel klaar en ook van weinig afwas.
Helaas maak ik soms wel eens een smaakbom die ik achteraf niet meer kan namaken omdat ik vergeten ben wat er allemaal in zat 😦
Om dat te vermijden ben ik deze week in ‘action’ geschoten en kocht ik deze :
Een aankoop die ik gedaan heb op vraag van de kroost. Nu kan ik echt ouderwets gaan schrijven, en mijn recepten personaliseren voor elke dochter met anekdotes (zo van : “grote dochter, als je een stoomkoker gebruikt, dan moet daar ECHT water in, anders werkt dat niet” 🙂 )
Een beetje dialect tussen de zinnen zal ook zeker moeten, zelfs nog een paar recepten van vroeger bij mij thuis (het wafelenrecept van ons moeder bvb). Op die manier hoop ik een uniek document te kunnen achterlaten.
Ik ben al serieus aan het nadenken over categorieën die aan bod moeten komen. Niet zoals in een gewoon kookboek met voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, maar eerder zoals deze :
- als het snel moet gaan (wijst zichzelf uit, snel-klaar-gerechten)
- als de hormonen door je lijf gieren (chocoladerecepten bvb)
- great balls of fire (met de gehaktballenrecepten of pikante gerechten)
- pasta di mama (moet ik ook geen tekeningske bij maken)
- pannenkoeken si en la (alles wat je met gewone pannenkoeken of tortilla’s maakt)
- vóór de soep en de patatten (aperitiefhapjes)
- …
Indien jullie nog een categorie willen toevoegen, lees ik het graag in de reacties !
kiekegekap: koninginnenhapje met echte stukjes koningin
schraapsel van den blok: alle restjes uit de frigo samen
keuneteten: vegetarische schotel
AOD: alles over datum (vb: zwart/wit tv-worstjes)
bokservoeding: smoothies
….
LOL zwart/wit TV-worstjes, die moet ik onthouden !
Ik zou ook een categorie ovengerechten voorzien : niets zo eenvoudig wanneer je volk over de vloer hebt, de oven kookt, en iedereen zit bij ’t volk, niet in de keuken
Die komt er inderdaad bij. Zeker in de winter wordt hier nogal vaak van ovenschotel gedaan. Ik gratineer me hier te pletter !
Schuifkaas, altijd handig !!
Bij de pannenkoeken misschien ?
pannenkoeken met schuifkaas? Eens proberen morgen…
Kijk, altijd handig zulke boekjes. Ik hoor graag wanneer we kunnen komen proeven 🙂
Zou fijn zijn, een feestje met diegenen die hier meest reageren. (wie er nog wil bij zijn, ontlurk u vlug !)
Misschien een categorie met adressen waar ze afhaalgerechten kunnen halen ? Dat helpt bij Middelste hier. 🙂
Foei ! Dat proberen we hier toch echt te vermijden hoor (hoewel, een frietje van ’t frietkot met een goeie kwak mayonaise …)
Mijn god, wat een schitterend ideel! Elke dochter zou zoiets moeten krijgen van haar moeder!
Vind ik ook, een generatie verder en geen kat doet nog van handgeschreven, dit moet een emotioneel waardevolle erfenis worden !
Ik mis vooral groenten(gerechten), een half konijn zijnde.
U wordt op uw wenken bediend, ik kweek niet voor niets eigen groensels (ik heb nog altijd eigen kweek olijftomaatjes in de aanbieding momenteel)
Een afdeling voor vegetariers stel ik op prijs.
Ik lees graag wanneer het receptenboek wordt uitgegeven.
Smakelijke groet,
[…] toen ik hoorde dat we onze recepten mochten delen Ik gaf mezelf in december nog de opdracht om mijn gerechten voor het nageslacht op papier te bewaren, moeilijk kon dat dus niet zijn […]