De keuken van ons mama

Eerst maar eens een bekentenis doen : ik ben (soms) een keukenprinses.  Niet dat dit zwaar drukt op mijn alledaags bestaan, ik ben daarvoor ook niet in therapie, maar het hoort gewoon bij mij.

Bij het aan tafel komen staren mijn dochters soms vreemd naar hun bord en hoor ik ze denken : “wat heeft ons moeder nu weer samen gesmeten”, maar ik krijg uiteindelijk zelden klachten.

Hoewel ik er een kast vol van heb, houd ik me zelden aan recepten uit kookboeken (veel te eigenzinnig, niet alle ingrediënten in huis, smaakpapillen die niet overeenkomen met een receptuur, …)

Ik hou van vers, van gezond, van eten volgens het seizoen, van smaakvol, van simpel, van snel klaar en ook van weinig afwas.

Helaas maak ik soms wel eens een smaakbom die ik achteraf niet meer kan namaken omdat ik vergeten ben wat er allemaal in zat 😦

Om dat te vermijden ben ik deze week in ‘action’ geschoten en kocht ik deze :

IMG_0302

Een aankoop die ik gedaan heb op vraag van de kroost. Nu kan ik echt ouderwets gaan schrijven, en mijn recepten personaliseren voor elke dochter met anekdotes (zo van : “grote dochter, als je een stoomkoker gebruikt, dan moet daar ECHT water in, anders werkt dat niet” 🙂 )

Een beetje dialect tussen de zinnen zal ook zeker moeten, zelfs nog een paar recepten van vroeger bij mij thuis (het wafelenrecept van ons moeder bvb).  Op die manier hoop ik een uniek document te kunnen achterlaten.

Ik ben al serieus aan het nadenken over categorieën die aan bod moeten komen.  Niet zoals in een gewoon kookboek met voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, maar eerder zoals deze :

 • als het snel moet gaan (wijst zichzelf uit, snel-klaar-gerechten)
 • als de hormonen door je lijf gieren (chocoladerecepten bvb)
 • great balls of fire (met de gehaktballenrecepten of pikante gerechten)
 • pasta di mama (moet ik ook geen tekeningske bij maken)
 • pannenkoeken si en la (alles wat je met gewone pannenkoeken of tortilla’s maakt)
 • vóór de soep en de patatten (aperitiefhapjes)

Indien jullie nog een categorie willen toevoegen, lees ik het graag in de reacties !

17 reacties

 1. kiekegekap: koninginnenhapje met echte stukjes koningin
  schraapsel van den blok: alle restjes uit de frigo samen
  keuneteten: vegetarische schotel
  AOD: alles over datum (vb: zwart/wit tv-worstjes)
  bokservoeding: smoothies
  ….

 2. Ik zou ook een categorie ovengerechten voorzien : niets zo eenvoudig wanneer je volk over de vloer hebt, de oven kookt, en iedereen zit bij ’t volk, niet in de keuken

  • Die komt er inderdaad bij. Zeker in de winter wordt hier nogal vaak van ovenschotel gedaan. Ik gratineer me hier te pletter !

  • Foei ! Dat proberen we hier toch echt te vermijden hoor (hoewel, een frietje van ’t frietkot met een goeie kwak mayonaise …)

  • Vind ik ook, een generatie verder en geen kat doet nog van handgeschreven, dit moet een emotioneel waardevolle erfenis worden !

  • U wordt op uw wenken bediend, ik kweek niet voor niets eigen groensels (ik heb nog altijd eigen kweek olijftomaatjes in de aanbieding momenteel)

Reacties zijn gesloten.