De discussie over het hoger worden van de inschrijvingsgelden aan hogeschool en universiteit

Het leven IS duur ! Zij die daar anders over denken verdienen wellicht te veel 🙂

Kinderen kosten ook geld, uiteraard, we nemen die op eigen verantwoordelijkheid, dragen daar dus ook de lasten van.

Maar mijn tenen krullen de laatste dagen toch wel als het gaat over verhoging van inschrijvingsgelden voor onze studenten.  Dat studeren weer enkel voor de gegoede klasse zal worden, dat ouders zich moeten krom werken voor hun kinderen, dat kinderen zelf moeten gaan werken om hun studies te bekostigen, …

Dat sommige gezinnen het echt moeilijk hebben om rond te komen, daar kan ik inkomen.  Een éénoudergezin dat geen eigen woning heeft en nu moet huren aan de hedendaagse prijzen, dat moet niet simpel zijn.

En toch … als het enkel om de kost van de student gaat, dan kan ik de volgende rekening presenteren :

Aan de positieve kant :

 • iets meer dan 200€/maand kinderbijslag = 2400€/jaar
 • een beurs voor een niet-kot student = 2070€/jaar, mijn concreet geval, gebaseerd op mijn kleine inkomen (ik neem aan dat mensen die het niet breed hebben geen kot nemen en recht hebben op een beurs)

En dan de kosten :

 • vervoer uiteraard : treinabonnement voor 1 jaar : 153€, buzzy pass 183€
 • inschrijvingsgeld beursstudent : hier baseer ik me op het vorig jaar aan de univ, want dit jaar heb ik nog de volle pot betaald omdat Poppemieke als niet-beursstudent ingeschreven stond na vorig jaar in het tweede semester te zijn ingestapt : 95€
 • Cursussen : dat is een moeilijke, de ene richting is uiteraard de andere niet, hier staat de teller voorlopig op ongeveer 250€

Momenteel kom ik dus aan een positief saldo van ongeveer : 3800€, dwz dat de bewuste student voor de rest van het jaar nog meer dan 300€ mag kosten per maand.  Die 300€ lijkt me een vrij groot bedrag voor mensen die het krap hebben.

De grensinkomens om in aanmerking te komen voor een beurs zijn trouwens nog gestegen, dus mijns inziens kunnen daar veel gezinnen van profiteren !  Diegenen die dan geen recht hebben op een beurs verdienen dan uiteraard genoeg om zelf voor de studiekosten op te draaien.

Vertelt u mij eens, wat zie ik hier over het hoofd ? Krullen mijn tenen om de verkeerde redenen ?

Ik leer namelijk graag bij !

 

Advertenties

18 comments

 1. Dat er studenten zijn die écht te ver wonen van de plaats waar ze willen studeren (om dierenarts te worden moet je bijvoorbeeld naar Gent, hoe doe je dat zonder kot wanneer je pakweg in Maaseik woont). Hoe doet die beursstudent dat dan, vraag ik me af?
  En het inschrijvingsgeld aan de univ is volgens mij nu al 600 EUR, geen 95EUR.

  Rik Torfs heeft het goed verwoord volgens mij: het is niet normaal dat mensen 50% van hun inkomen moeten afstaan aan belastingen en sociale lasten en dat ze dan ook nog eens moeten opdraaien voor de studies. Dit land heeft één van de hoogste bijdragen (belastingen + sociale lasten), maar onderwijs is er duurder dan in de landen rondom ons…Dat is voor mij een principiële kwestie.

  • Inschrijvingsgeld KUL beursstudent is nu 103,90€. Voor mijn kotstudente kreeg ik vorig jaar een beurs van 3800€, ik betaalde 105€/maand voor een kot in een gesubsidieerde residentie (huur volgens inkomen ouders) In normale omstandigheden had dat academiejaar mij dus niet veel gekost, maar vermits mijn dochter gestopt is heb ik de beurs netjes terugbetaald en alle kosten zelf moeten dragen, inclusief het nieuwe inschrijvingsgeld aan de hogeschool als niet-beursstudent (kon geen beurs meer krijgen omdat ze te weinig studiepunten kon opnemen)

   • Nog even aanvullen dat ik het eens ben met het feit dat er hoge belastingdruk is, ik wilde enkel het punt maken voor de laagste inkomens. Van mijn pensioen gaat geen euro belastingen af door kindsrlast, dat zal dan niet veel verschillen met de laagste inkomens

    • Slechts 15% van de studenten krijgt een beurs… 15%, er zijn dus héél veel rijke studenten volgens mij. Voor sommige mensen (die net geen beurs krijgen) is deze maatregel een loodzware last.

      • Dat zijn statistieken over het aantal toegekende studiebeursaanvragen, 75% van de aanvragers ontvangt een studiebeurs.
       Ik hoorde de rector van de VUB vanavond op de radio zeggen dat de KULeuven 15% beursstudenten heeft (de VUB heeft er wel meer, dat cijfer is me niet bijgebleven, bijna 30% dacht ik).

 2. Mijn tenen krullen ook, vooral als mensen aankomen met “principiële” kwesties om iets uitgelegd te krijgen. Ik ben immers totaal tegen elke vorm van “bijna gratis” verhaaltjes. Dat er een goed uitgewerkt systeem moet zijn om minder gegoeden toch naar de hogeschool of universiteit te krijgen ondersteun ik volledig, maard at al de rest zeuren en zagen, hoofdzakelijk mensen en jongeren die dan twee keer per jaar op reis trekken, geen probleem hebben om naar Tomorrowland en consoorten te gaan, nee, daar krullen mijn tenen ook van. Het is maar hoe je met principes om gaat. Als iets waarde heeft moet je er voor willen betalen, of ondersteund worden als je het echt niet kan.

  • Ik voel me aangesproken want mijn ouders kunnen mijn studies prima betalen en toch ben ik ronduit tégen het verhoogde inschrijvingsgeld. Elke student heeft immers wel enkele vrienden die nét niet hun beurs gekregen hebben en nu al moeite moeten doen om het allemaal te bekostigen. Ik vind immers dat mijn vrienden die het financieel moeilijker hebben (maar net geen beurs) en wiens ouder(s) geen maandloon hebben van €2000 evenveel recht hebben op hoger onderwijs dan mensen met tweeverdiener-ouders zoals ik. Gek he.

   • En die ouders van dat kind, hebben die in die jaren dat hun kind er al is dan nooit gedacht om daar een spaarpotje voor te maken ? Neem me niet kwalijk maar dat begrijp ik niet

    • Er zijn ook mensen die in de totale onmogelijkheid verkeren om te kunnen sparen wegens te weinig verdienen.

    • Ik klink nu misschien erg cru, maar je ontvangt zelf wel een beurs en oordeelt over het feit dat mensen die misschien net iets meer verdienen dan jou maar moeten sparen? Dus als je net boven de grens valt, ben je gewoon slechter af, en nu nog iets slechter…
     De criteria voor beurzen is het salaris van twee jaar ervoor, als iemand net een beter betaalde baan krijgt is dat al voldoende om de beurs niet meer te krijgen.

     • Wat denk je nu, dat ik nooit heb gespaard voor mijn kinderen ? Ik ben nl niet altijd weduwe geweest, wij waren ook tweeverdieners, wie weet hadden wij ook wel geen recht gehad op een beurs. Het feit dat de beurs berekend wordt op het salaris van twee jaar ervoor, wil ook zeggen dat je al twee jaar lang meer mag verdienen en dat je dus nog twee jaar een beurs krijgt. Omgekeerd mocht je plots een enorme daling van je inkomen hebben (wat bij mij in 2009 gebeurde toen het inkomen van de echtgenoot wegviel) zijn ze wel zo fair om meteen een voorlopige berekening van je inkomen te aanvaarden aan de hand van je loonfiches van het lopende jaar.

 3. Ons onderwijs is stukken goedkoper dan in het buitenland. Waarom komen zoveel Hollanders bij ons studeren? We zijn zeer lang verwend geweest. Toch moeten achterpoortjes worden voorzien voor mensen die het moeilijker hebben, voor wie het (nieuwe) inschrijvingsgeld een drempel vormt om de kinderen te laten verder studeren.

  • Is dat niet omdat er meer geselecteerd is vanuit het middelbaar onderwijs? Is het niet zo dat je punten in dat onderwijs in Nederland bepalen wat je mag doen in het hoger onderwijs?

 4. Ja, je ziet iets over het hoofd. Er zijn de beursstudenten, maar degenen die het verhoogde inschrijvingsgeld absoluut gaan voelen, dat zijn de bijna-beursstudenten. Je moet maar eens een ouder zijn die net nipt een iets te hoog inkomen heeft om in aanmerking te komen voor een beurs, dan moet je dus wél de volle pot betalen… :/

  Dat was het geval bij een vriendin van mij. Gelukkig kregen haar ouders haar studie betaald… Maar dan ging ook haar broer studeren. Dus nu deed ze al 2 vakantiejobs en 1 jaarjob om een deel van haar studies (ook kot en leefgeld enz) zelf te betalen. Als ze nu van 600 naar 1000 euro inschrijvingsgeld gaan, gaan die mensen het onderspit moeten delven, en dat vind ik absoluut niet eerlijk. Bah. Het is niet zo dat degenen met ouders met geld betere studenten/werkkrachten gaan zijn hoor later.

  (oh en het lijkt me verder ook realistisch dat ook het inschrijvingsgeld voor de beursstudenten zal stijgen, aangezien dat een procent van het “normale” inschrijvingsgeld is – dénk ik).

  • Daar zijn best oplossingen voor te bedenken. Net als bij belastingen zou er een “gestaffelde”, maw sprongsgewijze beurstoekenning met afnemende bedragen mogelijk zijn. Het beursgedoe gebruiken als argumentatie om het voor iedereen laag te houden is mijn inziens een beetje simpel.

 5. Carrie werkte zelf om haar studies te betalen, nu wordt alles geschoteld voor de kids, ja ook voor de mijne,….maar dat de nieuwe regering ons geld gaat kosten omdat er teveel cadeaus in de vorige regering zijn uitgedeeld staat als een paal boven water en dat dit de gewone gezinnen zal treffen ook, maar dan nog denk ik niet dat wij mogen klagen,……nog niet bijna,…..

 6. Gevoelig onderwerp. En heel moeilijk om het kaf van het koren te onderscheiden: ik zie velen die het moeilijk hebben en reclameren, liefst als ze online zijn op hun smartphone, met te veel make-up / parfum / nagellak / Bikkembergs schoenen, aan het genieten van hun duur afhaaleten ergens op een bankje. Daar krijg ik ook de bubbelkes van als die zeuren – ik heb het goed in mijn leven zonder smartphone, zonder merkkledij, en heb dus geld voor wat ik noodzakelijk vind. Keuzes maken lijkt heel moeilijk te zijn tegenwoordig.

  Maar dit neemt niet weg dat er inderdaad mensen zullen zijn die het heel moeilijk hebben als een bepaald aspect van het leven duurder wordt – dikwijls mensen die niet mondig zijn, niet op internetfora zitten, en toch ook het beste willen voor hun kinderen.

  Met andere woorden: ik weet het niet wat de oplossing zou zijn. En ik ben heel blij dat ik geen politieker ben, want als er bespaard moet worden, of prijzen moeten verhoogd worden, zijn er altijd groepen mensen die daaronder lijden – en andere groepen mensen die niet zozeer lijden maar wel heel luid reclameren en verontwaardigd zijn.

Reacties zijn gesloten.