Net niet van Mietje Stroel gedaan

Het verleden begraven.  Met de echtgenoot heb ik het letterlijk gedaan.  De emotionele kant van de zaak doe ik echter (helaas nog steeds) in stukjes en brokjes.

Laat ik maar eerst zeggen dat ik me de laatste tijd gelukkig voel, heel gelukkig zelfs, als een vlieg op een koeienvlaai, een kind in de snoepwinkel, de lentekriebels voelende vogels in de hof, zomaar op wolkjes !

En toch kwam er gisteren, zonder beleefd vragen, een donderwolk met orkaankracht binnen.

Aanleiding was een bankinstelling die me naar mijn trouwboekje vroeg, volgens hen het enige bewijs dat ik de moeder van mijn kinderen ben en daardoor dus rechtmatig mijn handtekening mag zetten voor de minderjarige van de twee.

Er kwam net geen stoom uit mijn oren !  Je zou van minder in je broek doen !

En dan thuiskomen en naar dat bewuste boekje moeten zoeken (al een geluk dat ik het niet ritueel verbrand heb !)  Jarenlang ligt zo een ding op een vaste plek, maar als je het nodig hebt plots niet meer.  Dat heeft bij mij veel te zien met verleden opruimen en verticaal klasseren. Ik heb dat in emotionele momenten soms nogal radicaal gedaan, waardoor er wel wat zaken verloren zijn gegaan waarvan het niet de bedoeling was.

Bij zoeken kan je al eens wat terug vinden.  De reservesleutels van mijn oude fiets bvb.  Die kan ik gebruiken sedert Poppemieke de originele sleutel in Leuven verloor.  Wat me minder deugd deed was het terugvinden van een dagboek van mijn halve trouwboek, de onsamenhangende weergave van zijn gek-zijn, een leger psychiaters zou er een vette kluif aan hebben om dat te doorgronden.  Waarom ik die in vredesnaam heb bewaard, ik snap het niet, en dan nog in een ladenkast op mijn slaapkamer.  Een mens zou van minder slecht slapen !

Gelukkig vond ik uiteindelijk ook de volledige trouwboek een schoon lederen exemplaar bovendien (ik dacht toen ik ging trouwen dat dit huwelijk van goede kwaliteit ging zijn, dus ééntje in skai vond ik niet goed genoeg, naïef trezeke dat ik was)

Toch nog voor de zekerheid eens gekeken of ik nu echt wel moeder geworden was van MIJN kinderen, men kan nooit weten … 😦

En ja, ze zijn van mij ! En dat kinderen ook voor een meerwaarde kunnen zorgen toont deze anekdote :

Ik zei al in de wagen tegen de Piepedol dat ik ging moeten zoeken naar dat trouwboekje.  Maar mama zei ze, ik weet dat liggen, dat ligt in de ladenkast op je slaapkamer.  Wat ze niet snapte was waarom dat bankmannetje die nodig had, want zo zei ze, wij (grote zus en zij) staan daar toch niet in.  Waarop ik uitlegde dat bij geboorte je naar de Burgerlijke stand moet van de gemeente en dat de kindjes daar ingeschreven worden in het boekje.

Ik deed bijna weer in mijn broek toen ik de bewuste lade opentrok, want wat lag daar in ? Het fotoalbum van ons huwelijk.  Geen wonder dat ze het niet snapte !

Gelukkig kunnen wij hier soms goed lachen met onze miserie !

Advertenties

15 comments

  1. Ik begrijp dat ook al was de relatie niet goed blijkbaar blijft het toch een litteken, ervaar het nu ook met mijn moeder, wij hadden geen band, ging naar huis als ik wist dat ze weg was bij manier van spreken en toch, mis ik haar en heb ik verdriet,……en als ik bij haar was dan irriteerde ze me,……dus ik begrijp jou heel goed. Ik zou ook niet weten waar mijn trouwboekje is,……damn moet er eens naar op zoek gaan 🙂

  2. Een vlieg op een koeienvlaai … Heerlijke vergelijking!!!
    Voor de rest … Ik heb twee trouwboekjes en ze liggen allebei bij mij in een schuif … De mannen in kwestie wilden mij liever vergeten. Eerst vond ik dat erg. Nu denk ik dat sporen van mijn verleden zijn. Jij/Ik ben(t) er sterker van geworden. Lang leve de sterke madammen 🙂

  3. Los van de administratieve beslommering, stelde ik me de vraag bij het lezen waarom het zoiets oubolligs is als een “boekje”. Wie heeft dat ooit bedacht.

    • De gemeenten zelf. In het derde kwart van de 19e eeuw begonnen enkele gemeenten namelijk een trouwboekje af te geven in plaats van het geschreven huwelijksbewijs. Zulks werd naderhand een algemeen gebruik.

Reacties zijn gesloten.