Mocht het plots hier en nu eindigen …

Toen ik vorige week woensdag – twee dagen voordat Poppemieke illegaal in eigen land zou vertoeven – haar nieuwe identiteitskaart ging afhalen op het gemeentehuis, heb ik meteen ook maar iets anders in orde gemaakt.  Namelijk een bijlage voor bij mijn eigen identiteitspapieren.

Ik heb me namelijk officieel als orgaandonor laten registreren.  Ik had daar al eerder over gepraat met de kroost (geen gemakkelijke gesprekken, praten over mijn eventuele vroege sterven als ze al geen vader meer hebben) en mijn argumenten voor die beslissing uit de doeken gedaan.

Ik weet wel dat je in België automatisch donor bent, maar er gaan nog teveel organen verloren doordat familie geen toestemming geeft om ze te gebruiken.

De soms schrijnende berichten over tekorten aan organen, wachtlijsten waar ook kinderen met nog een gans leven voor zich op staan, het nog iets willen betekenen na mijn (eventueel te vroeg) overlijden, … Allemaal redenen die in het voordeel van zo een registratie pleiten.

Wat heb ik momenteel in de aanbieding :

 • longen die, behalve dat éénmalig proberen, niet gerookt hebben
 • een lever die enkel de rum uit mijn praliné-rum chocoladereep van elke morgen heeft moeten verteren (ik ben dus die saaie trien die anderen dronken zie worden op feestjes)
 • een letterlijk goed hart (figuurlijk goed daar zal mijn omgeving wel een mening over hebben)
 • twee nieren die tot nu toe steeds behoorlijk hebben gewerkt
 • en nog veel meer bruikbaars (wil ik het wel weten wat ze allemaal zouden kunnen gebruiken ?)

Laat het duidelijk zijn, ik ben niet bewust van plan om snel de pijp aan Maarten te geven, daarvoor leef ik te graag.  Natuurlijk wil ik oud en wijs worden (om dan zo oud te zijn dat ik vergeten ben dat ik wijs ben ;-))  Ik wil mijn kinderen volwassen zien worden, op hun eigen benen zien staan en een eigen leven zien uitbouwen.  Ik wil zelf nog genieten van kleine en grote dingen,…

Twee minuten tijd en twee handtekeningen zijn er nodig voor zo een registratie.  U hoeft zich alleen maar te begeven naar de burgerlijke stand van het plaatselijke gemeentehuis, je kunt zelfs al online-documenten afprinten met de verklaring en die gewoon gaan indienen op het gemeentehuis.

Waar wacht u eigenlijk nog op ?

Advertenties

10 comments

 1. Wat ze nog gebruiken? Euh, ik geloof spieren, pezen, aders, en nog zoveel meer. Het gaat niet enkel en alleen om die “grote” organen…

 2. Als ze, wanneer het zover is, nog iets bruikbaars vinden in en aan mijn lijf, mogen ze het gerust hebben en iedereen weet dat. Als iemand dat probeert tegen te houden, kom ik spoken ! 🙂

 3. Goed zo! Dat heb je prima geregeld. Ik heb zelf al een donorcodicil sinds begin jaren 90 denk ik…

 4. ik moet er ook eens werk van maken! Tussen haakjes : is dat niet gevaarlijk om dat hier openbaar te verklaren? Straks krijg je voor je der erg in hebt ‘per ongeluk’ een ongeluk.

 5. Idd, ze gebruiken ook pezen, spieren, organen, andere weefsels, huid, ogen …

  Bij Marc hebben ze alle organen kunnen wegnemen. Zijn ogen waren niet meer ‘bruikbaar’ omdat die door de hersenbloeding al ‘uitgezet’ waren. Er werden ook weefsels en pezen weggenomen en ook de huid van zijn bovenbenen werd weggenomen voor de brandwondenpatiënten.

  Ik heb nog toestemming moeten geven voor de donatie. En mijn kinderen weten niet dat hun papa zijn organen zijn weggegeven, daar zijn ze nog iets te klein voor. Maar ik ga zelf ook een toestemming laten registreren op de gemeente zodat er geen discussie is als dat moment er ooit komt. Als je die verhalen ziet op TV over die kinderen met muco, die al zo lang op nieuwe longen wachten … dan ben ik blij dat Marc minstens 4 mensen een nieuw leven gegeven heeft!

  • Of hoe jouw ongeluk tot zoveel nieuw geluk van andere mensen heeft kunnen leiden. Straf dat je het gekund hebt in zo een moeilijke situatie, chapeau !

 6. Een mooi gebaar van jou! Zeker toen ons vake een lever nodig had en wij beseften dat er iemand zou moeten overleden om hem een kans te kunnen geven. Je weet het verdere verloop van het verhaal wel.

  Maar knap van jou!!!!!!

Reacties zijn gesloten.